Вчені отримали перші знімки від нового "мисливця" на екзопланет SPECULOOS

Вчені зробили перший тестовий знімок на телескоп SPECULOOS: він створений для пошуку екзопланет біля найближчих до Землі ультрахолодних зірок або коричневих карликів.

Про це пише Space.com.

Проект SPECULOOS - або Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars - складається з чотирьох великих телескопів - Іо, Європи, Ганімеда і Каллісто, встановлених на горі Паранал в Чилі.

Вчені в рамках проекту будуть вивчати екзопланети розміром із Землю біля прилеглих ультрахолодних карликів методом транзитів. 

Метод транзитної фотометрії — спосіб виявлення екзопланет, котрий заснований на спостереженнях за проходженням планети на тлі зорі. Тобто, коли планета проходить диском своєї зірки, вона закриває від спостерігача частину її випромінювання. 

Це дозволяє фіксувати невеличкі “провали” у світінні зірок. Частота провалів означає, як швидко планета обертається навколо своєї зірки, а кількість заблокованого світла каже про розмір далекого тіла.

Крім того, біля "холодних" карликів вивчати планети набагато простіше, ніж у гігантів, оскільки вони виділяють в тисячі разів менше світла.

Перші знімки з SPECULOOS називаються "перевіркою світла", науковою діяльністю в рамках проекту астрономи займуться з січня 2019 року.

Читайте також: "Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA".