Таємниця "гарячих Нептунів": вчені зрозуміли, чому у Всесвіті так мало планет цього типу

З 3,869 підтверджених екзопланет вчені виявили лише декілька так званих "гарячих Нептунів". Є припущення, що вони просто надто швидко "випаровуються"

Про це пише Science Alert.

Астрофізики з університету Женеви дійшли висновку, що невелика кількість планет такого типу пояснюється надто сильним їх нагріванням: через це небесні тіла швидко втрачають атмосферу.

"Гарячий Нептун" - клас екзопланет з масою, близькою до маси Нептуна або Урана. Такі космічні тіла завжди знаходяться недалеко від своєї зірки - на відстані не більше 1 астрономічної одиниці.

Дослідники вивчили газовий гігант GJ 3470b в сузір'ї Рака, розташований в 97 світлових роках від Землі. Екзопланета знаходиться поруч з великою і яскравою зіркою, схожої на Сонце.

Спостереження показали, що GJ 3470b втрачає атмосферу з дуже високою швидкістю - кожну секунду в космічний простір поруч з гарячим Нептуном викидається 15 тисяч тонн водню та інших газів або 10-16% атмосфери космічного тіла кожен мільярд років.

"Ми вперше відкрили планету, яка втрачає свою атмосферу так швидко, що цей процес впливає на подальший хід її еволюції. Вона втратила вже більше третини маси. Раніше ми і не підозрювали, що цей феномен пов'язаний з відсутністю аналогів Нептуна. Його існування добре пояснює те, чому ми знаходимо так багато супер-Земель".

Читайте також: "Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA".