Біля "мироточивого" Леніна поблизу Санкт-Петербурга заборонили паркуватися й пускати феєрверки

Напередодні різдвяних й новорічних свят поруч з шестиметровим бронзовим Іллічем у Виборзькому районі Ленінградської області (РФ) посилився режим використання території

Комітет з культури Ленінградської області встановив межі території і предмет охорони пам'ятника Володимиру Леніну на Червоній площі Виборга. Відповідний наказ 20 грудня 2018 року підписав голова комітету Євген Чайковський, інформує місцевий портал 47news.ru.

В межі території пам'ятника увійшла сама бронзова фігура Леніна, постамент із сірого граніту, гранітні сходи з парапетом і бордюром. Ці елементи потрапили в зону з особливим режимом використання. Він передбачає низку обмежень.

"Любителям пускати в новорічну ніч салюти й підривати петарди варто мати на увазі, що поряд з бронзовим Леніним тепер діє заборона на використання піротехнічних засобів та феєрверків. Також біля монумента не можна звалювати сміття. Цим грішать, наприклад, петербуржці, які новий пам'ятник кареті на 1-й Радянської вулиці стали використовувати як звичайний смітник. Зате деякі жителі Виборга люблять забиратися з ногами на шию скульптури лицаря і його Дами серця. Тепер же у Леніна не можна навіть буде припаркувати машину. Під забороною й установка на вождя світового пролетаріату і рекламних конструкцій", - зазначається у матеріалі.

Читайте також: Син генерала Григоренка: Комуністична система часом була жахливішою за нацистську та фашистську

В охоронній зоні забороняється проводити земельні та будівельні роботи за винятком робіт щодо збереження пам'ятки. Також вводяться обмеження на прокладку інженерних комунікацій.

Пам'ятник Володимиру Леніну в Виборзі виявився в центрі уваги містян та журналістів в березні 2017 року, коли глава адміністрації Светогорська Сергій Давидов заявив, що Ілліч "мироточить".

Читайте також: Чому українці йшли воювати до дивізії "Галичина"

"Проходив повз площу і помітив ледь вловиме зміна на обличчі нашого колишнього вождя. Підійшов ближче і зрозумів, що з обличчя Ілліча тече сльоза. І це точно не були сліди дощу. Тут я і зрозумів, що пам'ятник Леніну замироточив. Виходить, у нашій неосяжній країні почали відбуватися справжні дива", - сказав Давидов.