Філарет: конкуренту Епіфанія на Об'єднавчому соборі ніхто не погрожував, його вмовляли в ім'я єдності

Патріарх Філарет заперечив заяви митрополита Луцького та Волинського Михаїла про шантаж під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України

Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, митрополита не шантажували, а "вмовляли" зняти свою кандидатуру.

"Ніхто його не шантажував. Його вмовляли. Так. Для того, щоб зберегти єдність. Бо якби цієї єдності не було б, то не було би Собору", - наголосив Філарет.

Читайте також: Як Томос знищує імперський слоган "Москва - Третій Рим"

Митрополит Михаїл був кандидатом на предстоятеля єдиної української помісної православної церкви від Української православної церкви Київського патріархату. Однак, коли він вийшов у другий тур голосування разом із митрополитом Переяславським і Білоцерківським Епіфанієм і митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном, то зняв свою кандидатуру.

Митрополит заявив, що зробив це, бо його нібито шантажували, повідомляв луцький "Перший канал соціальних новин". За його словами, він мав кілька зустрічей із президентом Петром Порошенко та патріархом Філаретом.

Він додав, що мав "гарячі дискусії" з Філаретом.

Читайте також: Церковний тур президента й чим він загрожує Православній церкві України

"Ми стояли на межі нерозпуску (Київського патріархату, що було потрібно для утворення нової Православної церкви, - ред.). Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру", - сказав Михаїл.

Зрештою, після розмови з Порошенком Михаїл, за його словами, взяв самовідвід "на користь єдиної української церкви".

Читайте також10 фактів про першого предстоятеля Української помісної церкви Епіфанія

При цьому 18 грудня прес-служба Волинської єпархії розповсюдила повідомлення, згідно з яким головний суперник Епіфанія (Думенка) на посаду предстоятеля Української православної церкви митрополит Михаїл (Зінкевич) зняв свою кандидатуру через загрозу зриву проведення Об'єднавчого собору.