Вже за 5 років Україна відмовиться від імпортного газу, - Гройсман

Кабінет Міністрів України розраховує, що завдяки поліпшенню регулювання в газовидобувній галузі обсяги видобутку виростуть і наблизять державу до незалежності від зовнішніх поставок

Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Він зазначив, що сьогодні в країні добувається близько 20 млрд кубів природнього газу, а споживається майже 33 млрд.

" ...От мені б ще 13 млрд в Україні наростити за 5 років і тоді ми зможемо відмовитися від імпортних цін взагалі. Разом з тим, ми маємо за ці роки зменшити споживання газу через енергоефективність. Я на сьогодні добре розумію, як за 5 років побудувати енергетичну незалежність нашої держави", - пояснив прем'єр.

Читайте також8 економічних досягнень 2018 року

За його словами, з 2015 року було здійснено низку кроків, які суттєво стимулюватимуть збільшення виключного українського газу на внутрішньому ринку:

" ...З 2015 року ми повністю змінили систему адміністрування податків в нафтогазовій сфері, тобто фактично ми для нових свердловин зменшили вдвічі і більше разів рентні платежі для того, щоб стимулювати видобування газу. Також ми відкрили геопросторові дані. Більше того, Геонадра тепер буде проводити тільки аукціони на доступ до надр, це теж дуже конкурентна історія".