8 економічних досягнень 2018 року

Уляна Букатюк
29 грудня, 2018 субота
19:24

Українська економіка зростає не такими шаленими темпами, як хотілось би, але все ж за підсумками року темпи зростання ВВП України перевищило 3%. Чого ми досягли цьогоріч

Втім, до показників 2013 року ми ще трохи "недотягуємо”: у першому півріччі 2018 року реальний наявний дохід населення становив 82% від рівня 2013 року.

Якими найважливішими економічними досягненнями запам’ятається 2018 рік

1. Медична реформа: вдалий старт

Й хоча це не суто про економіку, але медична реформа має величезне значення як для гаманців українців, так і для державного бюджету.

Офіційно реформа стартувала з січня, однак підписувати декларації з сімейними лікарями українці почали у квітні 2018 року.

Медичні заклади приєднувалися до реформи впродовж трьох хвиль: остання стартувала 20 грудня. Згідно з даними МОЗ, 95% усіх комунальних установ долучилися до реформи. У лідерах - Львівська та Дніпропетровська області.

Читайте також: Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

Наразі декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами підписали понад 23 мільйони українців - це більше половини громадян.

На початку листопада лікаря обрав кожен другий українець.

Цікаво, що 76% з тих, хто обрав сімейного лікаря, задоволені якістю послуг. Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи “Рейтинг”.

Також тішить тенденція до зниження хабарів у медзакладах. У жовтні цього року 7% “віддячували” у кишеню лікарю, за чотири місяці до того, у червні, - 15%, а у серпні 2017 року - 20%.

2. Авіаперевезення: нові рекорди

Пасажиропотік українських авіакомпаній за рік виріс на 18%, аеропортів – на 24%.

Попри втрату аеропортів Донецька й Сімферополя, українські авіаперевезення побили рекорд за роки незалежності - понад 20 млн авіапасажирів, звітують в Мінінфраструктури.

Читайте також: Крила в моді. Чому на третину “злетіли” авіаперевезення в Україні та що попереду

Якщо порівнювати з показниками 2015 року, пасажиропотік через українські аеропорти зріс на вражаючі 87%.

Найбільше за рік збільшили пасажиропотік аеропорти Києва (аеропорт ім. І. Сікорського), Львова, Херсона та Чернівців - у півтора рази.

Важливо, що своєрідним тригером зростання став прихід в Україну компаній-лоукостерів, зокрема компанії Ryanair, яка почала польоти з України восени. Прихід такого потужного гравця спричинив конкуренцію на українському ринку авіаперельотів, тим самим зробивши квитки дешевшими.

Читайте також: 12 лоукостів, якими можна дешево літати з України по світу

За підрахунками Мінінфраструктури, зараз частка лоукостів у міжнародному сполученні становить 30%.

Ще одна знакова подія 2018 року у сфері авіа - вперше в історії міжнародного партнерства ЄС "відкрив небо" для польотів з аеропорту Ужгорода. Тож це дає підстави для очікувань ще більших звершень у сфері авіа.

Нагадаємо, у Мінінфраструктури розраховують, що 2030 році буде кожен другий українець зможе літати (у 2017 таке міг собі дозволити лише кожен 20-й українець).

3. Децентралізація: історичний рекорд надходжень до місцевих бюджетів

Реформа децентралізації стартувала в 2014 році і покликана  зробити українські регіони сильнішими.

За 11 місяців 2018 року доходи місцевих бюджетів сягнули 212 млрд грн, тоді як за весь попередній рік  - 192 млрд.

Бюджетні надходження об'єднаних територіальних громад протягом року у середньому зросли на 65%.

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, зараз на місцях залишаються 52% усіх фіскальних платежів, якими можуть напряму розпоряджатися громади.

Тож виходить, що завдяки децентралізації місцеві бюджети за 5 років зросли в 4 рази і вперше перевищили державний бюджет.

Загалом уряд має сім пріоритетів  та вже утвердив календарний графік нової хвилі децентралізації. Орієнтовний термін ухвалення всіх потрібних рішень – близько 600 днів (1,5 року). Тож до 2020 року вся територія України повинна складатися з місцевих громад.

4. Ремонт доріг: у 2018 році відремонтували більше, аніж за чотири попередні роки разом

Дороги - це наші кровоносні судини для розвитку економіки, тож їхній стан напряму впливає на фінансові досягнення.

У 2018 році уряд запустив Дорожній фонд та розпочав децентралізацію “Укравтодору”, що дало безумовний ефект.

Читайте також: Без ямкового ремонту та халтури. Що обіцяють українським дорогам

З 1 січня спеціальний бюджетний фонд акумулює надходження до бюджету, пов’язані з автомобільною галуззю, й спрямовує їх суто на будівництво та ремонт автошляхів, а також підвищення безпеки руху.

В 2018 році до фонду спрямували 50% надходжень, в 2019 році - 75%, а в 2020 році до фонду йтиме 100% надходжень галузі.

Децентралізація призвела до того, що тепер "Укравтодор" відповідатиме лише за 50 тисяч кілометрів доріг, а інші 120 тисяч будуть підпорядковані обласному рівню з гарантованим фінансуванням з Дорожнього фонду.



Завдяки цим новаціям у 2018 році коштом держбюджету вдалося відновити 3800 км доріг.

Це більше ніж за 4 попередні роки загалом.

На місцях також спостерігається значний прогрес у відновленні автошляхів, однак є й області, які не дуже активно ремонтують дороги.

Читайте також: Гроші є - доріг немає. Чому місцева влада не поспішає з ремонтом автошляхів

Також важливо, що у 2018 році уряд схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року, а також Програму розвитку українських доріг на 2018-2022 роки.

Тож до 2030 року на українських автошляхах повинна бути нульова дитяча смертність, а травматизм зменшений на 90%.

З 2020 року в “Укравтодорі” планують відмовитися від ямкового ремонту. Будуть лише будівництво, реконструкція, експлуатаційні витрати та капітальний ремонт.

А за п’ять років якісними шляхами в Україні повинні бути з’єднані всі обласні центри.

5. Експорт та торгівля: подалі від Росії, ближче до ЄС

За 10 місяців цього року українські компанії отримали від експорту близько $39 млрд.
За рік експорт українських товарів виріс на 10%. Зокрема, на 17% зріс експорт електротехнічного обладнання, на 7% - транспортних засобів на 7%, на 10-17% - одягу і взуття на  та на 18% - меблів.

Важливо, що частка ЄС у нашому експорті сягнула вже 42% (в імпорті - 43%). А за рік експорт до ЄС з України зріс на 16%.

Читайте також: Найбільше продаємо в Росію, чемпіони з меду та равликів. 9 цікавих фактів про український експорт

Ще важливіше, що залежність України від російського ринку потроху відходить в небуття.

Зараз експорт в Росію становить лише 7,8%.

Попри те, що Росія як окрема країна залишається нашим ключовим торговельним партнером, її впевнено доганяють Польща - 7,1%, Італія - 5,7%, Туреччина- 5,2%.

Важливим досягненням для диверсифікації українського експорту стало створення зони вільної торгівлі з Ізраїлем, яка юридично запуститься вже у 2019 році.

6. Фінансові закони: середньострокове бюджетне планування, закон про валюту та кодекс з процедури банкрутства

Різні за сферами дії, але однаково важливі для економічного розвитку та фінансового захисту українців.

21 червня Рада ухвалила закон про валюту в цілому. 13-сторінковий закон повинен повністю змінити регулювання валютних операцій в Україні, яке не змінювалося з 1993 року.

Головною новацією ухваленого закону є принцип “дозволено все, що прямо не заборонено”.

Читайте також: Кінець валютного концтабору. Що дасть закон про валюту

Всі положення закону досі не працюють, втім українці отримали право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу.

Скасований весь валютний контроль за операціями на суму менше 150 тис. грн - близько $5,5 тис (а це близько 40% всіх операцій з валютою).

Ще один важливий закон, який Рада ухвалила в жовтні 2018 року - Кодекс з процедур банкрутства.

Документ встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Документом передбачається можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. До прийняття закону в чинному законодавстві такої опції не було. У суді можна буде домовитися про реструктуризацію або задовольнити вимоги кредитора.

Це разом із ухваленим законом про захист прав кредитування повинно зробити банківську систему безпечнішою та надійнішою як для громадян, так і для банків.

6 грудня Рада підтримала зміни до Бюджетного кодексу, тож тепер в Україні плануватимуть держбюджет на три роки вперед. Це дозволить реалізовувати системні реформи, а також підвищить ступінь відповідальності розпорядників бюджету за ефективність своєї роботи.

“Міністерства та державні установи зможуть планувати реформи, розуміючи свої бюджетні можливості на довшу перспективу, ніж ми звикли", - пояснили переваги закону у Мінфіні.

7. Держбюджет у листопаді та нова програма з МВФ

Цьогоріч Держбюджет на 2019 рік народні депутати ухвалили рекордно рано - 23 листопада о 6 ранку, хоча мали час до 1 грудня. Але це потрібно було для нової програми МВФ, щоб Україна не опинилась перед дефолтом.

Ключові цифри на 2019 рік такі: доходи — 1,026 трлн грн, видатки — 1,112 трлн грн. Дефіцит при цьому залишився незмінним — 89 млрд грн або 2,3% ВВП, як і вимагав МВФ.

Читайте також: 8 фактів про Бюджет 2019: що зміниться в житті країни

У бюджеті передбачено середньорічне зростання ВВП на рівні 3% за рік, інфляція - 7,4%, а середньорічний курс долара розраховували на рівні 29,4 грн/$.

Зрештою ухвалений вчасно бюджет допоміг Україні продовжити співпрацю з МВФ - 18 грудня фонд підтримав нову програму фінансування stand-by для України на $3,9 млрд, яка базуватиметься на чотирьох пріоритетних напрямах.

21 грудня Міжнародний валютний фонд вже перерахував Україні перший транш у межах нової кредитної програми stand-by у розмірі $1,4 млрд. Втім для отримання всіх грошей Україні висунули низку вимог, які зафіксовані у Меморандумі МВФ.

8. Рекордні резерви та прибутковий рік для банків

Завдяки надходженню траншу від МВФ  міжнародні резерви України зросли до $20,1 млрд.

Це максимум за останні 5 років значення. Востаннє такий рівень міжнародних резервів був зафіксований у січні 2014 року.

Це своєрідна гарантія того, що економіка України стабільна напередодні фінансово тяжкого 2019 року, коли Україна постане перед рекордними борговими виплатами (адже близько третини бюджету-2019 піде саме на виплату та обслуговування боргів), президентськими та парламенськими виборами та ймовірною фінансовою світовою кризою, про яку нещодавно попередили в МВФ.

Читайте також: Чекати лишилося недовго: Чому світ наближається до нової фінансової кризи

Важливим 2018 рік виявився для банків.

За підсумками року, банківська система України вперше за останні роки отримає прибуток, який до того ж може стати рекордним більш ніж за десять років.

За січень-жовтень, згідно зі звітом НБУ, українські банки вже заробили 14,8 млрд грн. За ці 10 місяців прибуток українських банків виріс усемеро, що є безумовним показником “виздоровлення” української банківської системи та економіки загалом.

Запам’ятається 2018 рік й суперечливими економічними досягненнями. Зокрема, Рада легалізувала так звані “євробляхи”, розмитнення яких, згідно планів Мінфіну, принесуть в бюджет 2019 лише 1 млрд грн. Також парламент вкотре продовжив дію мораторію на продаж землі та відклав запуск накопичувального рівня пенсійної системи, що справить негативний ефект на українську економіку у 2019 році.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
Більше новин