Без ямкового ремонту та халтури. Що обіцяють українським дорогам

Уляна Букатюк
22 травня, 2018 вiвторок
10:51

В уряді звітують про 3 тис. км відремонтованих доріг. Українці ж обурюються, що ті зійшли разом зі снігом. Куди тепер скаржитися на неякісне покриття та коли зможемо забути про ямковий ремонт

В Україні триває дорожня реформа. До 2022 року, згідно з концепцією уряду, в асфальт мають намір “закатати” близько 300 млрд грн. На що підуть ці гроші, скільки вже вдалося відремонтувати, хто тепер відповідає за ремонт та куди скаржитися, якщо він неякісний.

Відремонтоване бездоріжжя  

В звіті уряду за 2017 рік йдеться про понад 3 тис. км відремонтований автошляхів за останні два роки - це відстань з України до найзахіднішого муніципалітету Франції Ле-Конке. Далі - Атлантичний океан.

На дороги впродовж останніх двох років з бюджету виділяли рекордні суми. В 2017 році через “Укравтодор” пройшло понад 20 млрд грн, з них чверть пішла на погашення боргів. Роком раніше з 15,4 млрд виділених коштів  на борги віддали третину.

Для порівняння, в 2015 році на ремонт доріг заклали лише 4 млрд грн. Втім відремонтувати в 2015 році змогли лише 312 км.

Збільшення бюджету дало значний ефект. Збільшення суми в 5 разів (якщо порівнювати з 2015 роком) дозволило відремонтувати майже в 7 разів більше шляхів.

Згідно з даними “Укравтодору”, в 2017 році вдалося відремонтувати 2100 км, що навіть більше, ніж до Євро-2012.  

Та чимало невдоволених громадян влаштовують в соцмережах #ямачеленджі, щоб показати, наскільки цього мало й українські дороги все ще походять на бездоріжжя.

Українці обурюються в соцмережах через бездоріжжя

В “Укравтодорі” незадовільний стан українських доріг визнають та наводять статистику.

Згідно даними відомства, зі 170 тис. км українських доріг станом на 2016 рік понад 90% були визнані такими, що не відповідають нормам.

Не дивно, що 3 тис. відремонтованих за два роки доріг непомітні на фоні 153 тис. км розбитих.

“Причина такого стану – хронічне недофінансування ремонтно-будівельних робіт та утримання доріг, низька якість виконання робіт. Протягом 10 років будівництво, капітальний ремонт та реконструкція в країні майже не проводилися”, - зауважує очільник “Укравтодору” Славомір Новак.

Читайте також: У 2018 році на українські дороги чекають серйозні зміни. Що робитимуть

На капітальний ремонт вже наявної дорожної мережі України необхідно два трильйони гривень, стверджує радник голови “Укравтодору” Олександр Кава. Це як річний бюджет країни.

Зійшли зі снігом

Втім  не лише фінанси - велика проблема. Навіть нещодавно відремонтовані дороги через неналежний контроль служать менше, аніж повинні, зауважують експерти.

Ремонт українських автошляхів здійснюють компанії, які перемогли на тендерах через систему публічних закупівель ProZorro. Та навіть це не рятує від "халтури": часом буває, що дорогу ніби й відремонтували, але вона зійшла разом зі снігом.

Це через систему контролю якості робіт, пояснює директор Національного секретаріату CoST Ukraine Наталя Форсюк. Дороги після капітального ремонту здаються в експлуатацію – їх приймає держкомісія. Держконтролю після поточного середнього ремонту немає – якість роботи перевіряє замовник, наприклад, обласна служба автодоріг.  87% коштів в 2017 році пішло саме на такий ремонт. 

З 1 січня запрацювала постанова №1065, яка повинна вирішити цю проблему.

“Якщо експертиза встановить, що ремонт виконано неякісно – платити за це українці не будуть”, - переконує Славомір Новак.

"Укравтодор" зробив жорсткішими вимоги до підрядників – тепер за всіма контрактами на середній ремонт гарантія не менше 5 років, на капітальний – не менше 10 років.

Підрядник повинен за власний кошт ліквідувати усі дефекти. Зараз в “Укравтодорі” переглядають контракти, які було укладено 2015-2016 року, де гарантійний термін становив 3 роки. Якщо цей термін завершується, проводяться перевірки, і замовник усуває дефекти за власний рахунок, запевняє Новак.

З 2020 року в “Укравтодорі” планують відмовитися від ямкового ремонту. Будуть лише будівництво, реконструкція, експлуатаційні витрати та капітальний ремонт.

Втім, й компанії-підрядники мають чим “крити”. Часто підрядників складно притягнути до відповідальності, оскільки в суді вони можуть виграти практично будь-яку справу, пославшись на неефективне експлуатаційне обслуговування відремонтованих доріг. Часто це погодні умови або перенавантаження дорожнього полотна.

Й останнє досі залишається величезною проблемою. Наприклад, нещодавно українська фура встановила антирекорд - перевозила 202 тонни вантажу. Це при дозволеній нормі 40 тонн.

Майже кожне 10 зважування на ГВК - з разючим перевищенням вагових параметрів, констатують в “Укртрансбезпеки”.

В Мінінфтраструктури обіцяють, що до кінця року по всій країні встановлять близько 100 нових комплексів габаритно-вагового контролю.

“Укравтодор” запровадив обмеження та заборону руху автотрасами державного значення для великовагових транспортних засобів фактичною масою понад 24 тонни та з навантаженням на вісь понад 7 тонн, якщо температура повітря вища +28°C.

Володимир Гройсман також не стоїть осторонь й пропонує за перевантаження фур карати перш за все вантажоперевізників вищими штрафами: “Якщо ти маєш завантажити 40 тонн, чому вантажиш 60 тонн? Зупинили машину, є порушення - штраф з водія та штраф з відправника, тоді це буде мати превентивний характер”, - пояснює ініціативу прем’єр-міністр.

Однак всі ці погрозі залишаються риторикою. Законодавчо встановлене покарання перевізника за перевантаження мізерне, порівняно з вигодою від такої практики. А зміни в законодавство, що робили б штрафи та санкції більш жорсткими, депутати безнадійно провалили ще в минулому році. І поки що нема жодних ознак, що до цього питання збираються повертатися.

Дорожня конституція

З 1 січня в Україні запрацював Дорожній фонд. Це спеціальний бюджетний фонд, що акумулює надходження до бюджету, пов’язані з автомобільною галуззю, й спрямовує їх суто на будівництво та ремонт автошляхів, а також підвищення безпеки руху.

Наповнюватимуть фонд за рахунок акцизів на нафтопродукти, платежів за ввезення імпортних транспортних засобів, штрафи за перевантаження автотранспорту, а також гроші від платних трас (якщо такі будуть в майбутньому).

В 2018 році до фонду спрямують 50% надходжень, в 2019 році - 75%, а в 2020 році до фонду йтиме 100% надходжень галузі.

Втім це не єдина новація, адже з 2018 року почалася дорожня децентралізація. У 2018 в Дорожньому фонді буде 30-34 млрд грн. 60% від цієї суми піде на дороги державного значення, за які буде відповідати "Укравтодор", 35% — на дороги місцевого значення, за які відповідають голови ОДА, 5% передбачено на безпеку руху.

Тепер "Укравтодор" відповідатиме лише за 50 тисяч кілометрів доріг, а інші 120 тисяч будуть підпорядковані обласному рівню з гарантованим фінансуванням з Дорожнього фонду.

За задумом Мініфраструктури тепер кожен має право і повинен вимагати від місцевої влади якісних доріг, а не кивати розчаровано на Київ.

“Від 300 до 600 млн гривень є сьогодні в розпорядженні областей. І для нас важливо, не просто розподілити з Дорожнього фонду кошти на кожен регіон. Кожна область має чітко затвердити програму на декілька років щодо реконструкції і будівництву доріг”. - заявив міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. “Мова вже не йде про ямковий ремонт місцевих доріг, їх потрібно збудувати з нуля з безпековими функціями, освітленням і новими вимогами по ДБН”.

Читайте також: КМДА назвала винуватців у ямах на дорогах столиці. Список бракоробів

Нещодавно на Кабміні було затверджено Програму розвитку українських доріг на 2018-2022 роки. Новак називає цю програму “виконавчим актом дорожньої конституції”.

Згідно з нею, за п’ять років якісними шляхами в Україні повинні бути з’єднані всі обласні центри.

На це, за розрахунками уряду, впродовж 2018-2022 років піде близько 300 млрд грн з різних джерел фінансування. Цьогоріч заплановано 46 млрд грн, в 2019 році - понад 60 млрд грн.

Хто тепер відповідальний

Під час Ukrainian Infrastructure Forum очільник “Укравтодору пояснив, що зараз в Україні діє чотирирівневий контроль за якістю дорожнього покриття:

  • Дорожні служби на місцях;
  • Безпосередній керівник "Укравтодору", який може ініціювати перевірку якості дорожнього покриття будь-коли та в будь-якому куточку країни;
  • Незалежні контролери, фінансовані міжнародними структурами (зокрема, зараз це польський та угорський уряди);
  • Громадський контроль.

Й саме на громадян Новак покладає найбільші надії. Втім, як зрозуміти, хто саме відповідальний за той чи інший шматок дороги? В “Укравтодорі” на запит “Еспресо” пояснили, що робити громадянам.

На сайті “Укравтодору” та його регіональних підрозділів є карта автомобільних доріг, за допомогою якої можна відслідковувати стан дорожнього покриття та ремонтні роботи. Тут відображаються дороги державного значення та можна подивитися, хто підрядник на тій чи іншій ділянці та який бюджет робіт.

Підрядник та бюджет ремонту траси Криворівня-Чернівці

Схожий інструмент - додатки UAroads та navizor. Вони дозволяють відслідковувати стан українських доріг та планувати відповідно до цього свій маршрут. Але не надають інформації про підрядників.

На регіональному рівні інформацію про статус ділянки, підрядника та терміни виконання можна дивитися на порталі CoST Ukraine. Щоправда, поки є інформація лише з окремих регіонів. Поступово місцева влада підписує договори з CoST Ukraine, тож інформації ставатиме більше.

Якщо бачите аварійно-небезпечну ділянку дороги - можете зателефонувати у 102 та викликати наряд поліції. Поліцейські зобов’язані скласти акт огляду дорожнього полотна.

Людина може написати інформаційний запит зі запитаннями, чи ремонтували цю ділянку дороги, куди пішли матеріали на ремонт, хто відповідальний за ремонт цієї ділянки. Й органи місцевої влади чи служби автомобільних доріг в областях зобов’язані надати відповідну інформацію впродовж 5 робочих днів.

Якщо ж через яму на дорозі, глибшу за 10 см, пошкодили автомобіль - можете звертатися до суду та вимагати компенсації від місцевої влади.

Юристи радять викликати поліцію, залучати свідків,  зробити огляд і детальні фотознімки дороги та наполягати, щоб поліцейські в протоколі причиною ДТП вказували саме стан дороги.

Але збитки не відшкодують, якщо на дорозі був встановлений знак, що попереджає про "нерівну дорогу", руйнують надії жертв бездоріжжя юристи.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
Більше новин