Вступ до ЄС, НАТО та визволення церкви: про що говорив Порошенко після літургії в Софії Київській

Петро Порошенко наголосив, що після отримання Томоса про автокефалію Українську православну церкву нарешті визволено з московської неволі. Він також висловив переконання, що Україна обов'язково стане членом ЄС та НАТО в майбутньому

Про це він заявив під час виступу після завершення літургії в Святій Софії Київській, передає Еспресо.TV.

"Нашу давню церкву, історія якої сягає часів рівноапостольного князя Володимира, ми нарешті визволили з-під московської неволі", - підкреслив президент.

Глава держави зауважив, що нині Православна церква України є рівною серед рівних 15 незалежних православних церков у світі.

"Ми розірвали останні пути, які прив'язували нас до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви. Цього немає і вже не буде!" - додав Порошенко.

Він також висловив переконання, що у майбутньому Україна здобуде те, що здається непосильним, і стане членом Європейського Союзу та НАТО.

"І в майбутньому відбудеться те, чого ми так прагнемо і що лише, на перший погляд, виглядає непосильним. Як в Україні кажуть: "Коли очі бояться, то руки роблять"! І буде результат - прийдуть і перемога, прийде мир, а Україна - країна успішна, країна заможна, країна щаслива і країна радісна, стане членом ЄС та НАТО", - сказав глава держави.

Порошенко додав, що у кожного українця є трохи від "Фоми невіруючого", який усе ставить під сумнів, і нагадав, що не раз уже переконувалися, що "для українців немає нічого неможливого, коли ми солідарні, коли ми всі діємо спільно як єдина українська політична нація".

"І це стосується не лише Томоса, але й Угоди про асоціацію з ЄС, це стосується і безвізового режиму, енергетичної й газової незалежності від Росії, рівно як і інших надскладних завдань, які ми вирішували протягом останніх п'яти років в рамках нашої української європейської та євроатлантичної державницької стратегії", - додав Порошенко.

Читайте також: "Для вічного доказу". Повний текст Томосу для України