У Тернополі фармацевт 40 хвилин рятувала непритомного чоловіка, поки їхала "швидка"

Тернопільський фармацевт Марія А. написала у соцмережі, як їй довелося самотужки рятувати на роботі хвору людину, тоді як на прибуття швидкої допомоги довелося чекати понад 30 хвилин

У своєму дописі розповіла, що працює в аптеці, і 9 січня вже перед закриттям до неї в аптеку зайшов чоловік. Раптом він впав на підлогу, стан був схожий на передінсультний, пише 20minut.ua.

"Я настільки злякалась, що сама ледь інсульт не отримала, але факт у тому, що зразу викликала "швидку", він відключився на той момент. У "швидкої" було багато питань - ім‘я, прізвище, скільки років. Я їм сказала, що терміново людина відключилась і я не можу того спитати. А вони їхали майже 40 хв., бо у них перезмінка виявляється. За той час я намагалася привести чоловіка до тями всіма можливими способами, навіть залізла в його телефон, щоб додзвонитись до родичів, але питання: за 40 хвилин людина могла би і вмерти. Невже так має бути?", - зазначається у її повідомленні.

Чи мала фармацевт надавати домедичну допомогу чоловікові у своєму пості детально розповів лікар-хірург Дмитро Андрощук.

За його словами, згідно закону України про екстренну медичну допомогу 5081-ІV, фармацевти є особами, що забов‘язані вміти та надавати домедичну допомогу потерпілим.

На них поширюється також стаття 135, 136 Кримінального кодексу України. А саме 135-та ("Залишення людини в небезпеці) - до 3 років позбавлення волі. Стаття 136 ("Дії, що призвели до погіршення стану або смерті потерпілого") - до 5 років позбавлення волі. 

Отже, до прибуття швидкої вся відповідальність за життя і здоров‘я потерпілого - на фармацевтові, наголосив лікар.

Також він зазначив, що медичний працівник (у даному випадку фрмацевт) має чітко встановити медичний діагноз й коректно повідомити черговому "швидкої".

"В нашій державі панує тотальна неграмотність в сфері невідкладної допомоги. Часто лікарі і медики виконують абсурдні дії, які пов‘язані з "настакучили", "аянезнала", чим підписують собі юридичні вироки. Суспільство не більше освідомлене в питаннях допомоги ближньому, адже часто бабусина медицина й поради Вікіпедії заміняють похід на тренінг з порятунку життя.

Ми повинні навчатися і пристосовуватись. 

Згідно природнього відбору, суспільство або еволюціонує, або вимре, тому давайте еволюціонувати в знаннях", - підсумував лікар.