Найбільші ризики для глобальної економіки в 2019-му на думку експертів ВЕФ

Експерти Всесвітнього економічного форуму оприлюднили доповідь про глобальні ризики 2019 року

Доповідь про це оприлюднена на офіційному Всесвітнього економічного форуму, який цьогоріч проходитиме у Давосі 22-25 січня.

Найбільш імовірною з глобальних загроз в короткостроковій перспективі опитані експерти  вважають "економічне протистояння" найбільших держав. Про це аж заявили 91% опитаних.

88 % опитаних вважають, що ще однією загрозою є"руйнування багатосторонніх торговельних угод і правил". На третьому місці глобальних загроз у 2019 році - "політична конфронтація між найбільшими державами" (85%).

Також до списку найбільш ймовірних загроз потрапили кібератаки, поширення фейкових новин і втрата довіри до колективних договорів безпеки.

У документі також йдеться про те, що темпи глобального економічного зростання, ймовірно, досягли піку.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд, у жовтні знизив свій прогноз глобального зростання в 2019 році на 0,2 процентних пункти, що було викликано уповільненням в економіці США і Китаю.

А на початку січня Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки світу в 2019 році з 3% до 2,9% на тлі посилення ризиків і несприятливих чинників

Експерти ВЕФ також попереджають, що економічна політика, яка колись дозволяла суперникам отримувати взаємну вигоду в торгових відносинах, тепер "часто розглядається як інструмент стратегічної конкуренції".

Доповідь про глобальні загрози публікується щорічно перед початком форуму в Давосі. Для підготовки доповіді про загрози 2019 року було опитано близько 1 тисячі експертів.

Минулого року експерти ВЕФ найбільшими ризиками називали перелом на ринках, популізм політиків і завищені очікування від технологій.

Читайте також: Штучний інтелект, біткоїн та ймовірна фінансова криза. До чого слід готуватися світу та Україні