Перед інтронізацією Епіфаній провів богослужіння подяки на могилі радянського дисидента, патріарха Володимира

Сьогоднішня церемонія з інтронізації митрополита Епіфанія розпочалася з того, що він провів литію (коротке подячне богослужіння) на могилі патріарха Володимира (Романюка), розташованій на вході до Святої Софії

Таким чином він висловив повагу тим, хто присвятив своє життя духовному унезалежненню України та боротьбі за автокефалію й отримання Томосу, передає Еспресо.TV.

Патріарх Володимир, нагадаємо, помер за загадкових обставин влітку 1995 року. Його похорон перетворився на багатотисячну протестну акцію, що завершилася сутичками з міліцією, оскільки тодішня влада виступила проти поховання Романюка на території Софійського собору.

Перед цим повідомлялося, що у київській Святій Софії повністю інтронізовано предстоятеля ПЦУ, митрополита Епіфанія.

На престол Київської митрополії його садили представник вселенського патріарха Варфоломія, митрополит Гальський Еммануїл, митрополит Макарій, котрий раніше очолював Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ), а також митрополит Вінницький і Барський Симеон, який долучився до творення ПЦУ з боку тих громад, які були у церкві Московського патріархату.

Таким чином усі гілки українського православ'я благословили Епіфанія на престол.

Почесний патріарх Філарет, при цьому, відсутній за станом здоров'я.

На літургії присутній й екзарх (представник) Вселенської патріархії в Україні Михаїл (Аніщенко).

Віднедавна ставропігією (представництвом) Константинополя у Києві є Андрієвська церква.

Окрім того, всередині собору можна побачити 60 єпископів Православної церкви України (ПЦУ), делегацію від афонських монахів, а також керівників українських греко-католиків (Святослава Шевчука), римо-католиків (Мечислава Мокшицького, Броніслава Бернадського) і протестантів. 

Серед гостей-мирян можна побачити кандидатів в президенти - Петра Порошенка та Юлію Тимошенко.

Зараз відбувається читання "Символу віру".