Океан змінить колір через глобальне потепління. Чим це загрожує, - дослідження

Зростання глобальної температури призведе до більш активного цвітіння бурих і синьо-зелених океанічних водоростей. Цей процес зробить колір води в океані більш насиченим, але буде небезпечний для інших рослин і риб

Про це йдеться в дослідженні кліматологів з Массачусетського технічного університету (MIT).

За останні десять років цвітіння водоростей - раптове збільшення їх популяції в прибережних районах - стає все більш серйозною проблемою для морського життя. У процесі водорості очищають простір для розвитку, викидаючи в воду токсини, небезпечні для рослин, риб, ссавців і людей.

Зростаюча загроза від цвітіння частково викликана більш високою температурою води через зміни клімату, а частково - високим вмістом поживних речовин (головним чином, фосфору, азоту та вуглецю) з добрив, які використовуються для газонів і сільськогосподарських угідь.

Дослідники створили комп'ютерну модель, в якій врахували не тільки швидкість розігріву води в океані, а й його оптичні властивості. В результаті вони з'ясували, що до 2100 року колір води в багатьох частинах Землі стане більш насиченим, що призведе до серйозних змін в екосистемі.

"Ці зміни не будуть добре помітні для неозброєного ока, в цілому океан буде виглядати так само: його води будуть пронизливо синіми в субтропіках і яскраво-зеленими у екватора і полюсів. З іншого боку, невеликі зміни в його кольорі сильно вплинуть на всі ланцюги харчування", - каже Стефанія Даткевіч, MIT.