У Китаї знайшли стародавній "еліксир безсмертя". З чого він складається

Китайські археологи виявили в одній з гробниць, яка належала знатній родині часів династії Західна Хань, "еліксир безсмертя"

Як повідомляє агентство Хinhua,  глечик з рідиною, яка свого часу вважалася "еліксиром безсмертя" знайшли біля стародавнього поховання в районі міста Лоян в центральній частині Китаю.

Знахідка сягає часів династії Західної Хань - 202 рік до н. е. - 8 рік н. е. У знайденому під землею глечику містилося близько 3,5 літра напою. Як з’ясувала лабораторна експертиза головними інгредієнтами "еліксиру" були нітрат калію (калійна селітра) та алуніт (галунний камінь). Вони, як вірили у Стародавньому Китаї, здатні подовжувати життя людини на нескінченно довгі роки.

"Це легендарне зілля в нашій країні виявлено вперше", - зазначив глава Інституту об'єктів культурної спадщини та археології міста Лояна Ши Цзячжен. "Ця знахідка має велике значення для вивчення давніх методик, за допомогою яких люди намагалися досягти безсмертя", - додав він.

За словами дослідника, після вивчення "еліксиру безсмертя" фахівці зможуть вирішити низку наукових проблем, що стосуються хронології та еволюції китайської цивілізації.

Окрім унікальної рідини археологи виявили в гробниці,  площею близько 210 кв. м, кераміку, вироби з нефриту і міді. Вчені все ще не встановили, ким була за життя людина, похована там. Знайдені артефакти дають підставу вважати, що вона була представником старокитайської знаті.