Рухаємося ми повільніше, ніж повинні, - Княжицький про розгляд мовного закону

Голова комітету з питань культури і духовності ВР Микола Княжицький заявив, що процес розгляду мовного закону затягується

Як повідомив кореспондент Еспресо.TV Ілля Березенко, депутати розглянули всього 490 правок. За його словами, нардепи вважають, що процес затягують. 

"До прикладу, було дуже довге і жваве обговорення поправки щодо української мови в освіті. Раніше було відрегульовано це питання у законі про освіту, були серйозні перестороги та міжнародний тиск. Проте нардепи вирішили, що і в законі про мову ця поправка має дуже серйозний вплив і потрібно її довго обговорювати", - розповів кореспондент.

Наразі нардепи вважають, що розгляд поправок йде дуже повільно і не знають коли закінчать розгляд цього закону. На думку народних обранців, якщо вони будуть розглядатись у такому ж темпі, то немає реалістичного сценарного варіанту коли б їх розглянули до виборів. 

Читайте також: Княжицький: "Ми матимемо якісний закон про українську мову в українській державі, незважаючи на будь-який спротив"

За словами голови комітету з питань культури і духовності ВР Миколи Княжицького, незрозуміло з яких міркувань процес затягується. 

"Ми сьогодні дуже довго обговорювали вживання мови в освіті, а воно регулюється в статті 7 профільного закону про освіту. Суспільство знає як болісно цей закон приймався, як болісно обговорювався, який міжнародний тиск був на Україну, ми його витримали, відстояли правильність цих формулювань у Венеціанській комісії і, очевидно, ми перенесли статтю 7 у цей закон, а тут депутати від різних фракцій просто дуже довго хотіли поговорити навколо цієї статті, хоча ми не можемо її змінювати, тому що ми через цю статтю мали заблоковану співпрацю з НАТО. Для нас в умовах безпеки це надзвичайно важливо і ми дуже трепетно, уважно і відповідально підходимо до таких норм. Але депутатам хотілось поговорити, хоча очевидно комітет не рекомендував змінювати цієї статті. Через те рухаємося ми повільніше, ніж повинні були рухатись, але вірю, що закон приймемо. Коли я вам сказати не можу", - сказав Княжицький.