Порушень на виборах було менше, ніж у 2014 році - ОПОРА

Паралельний підрахунок голосів з боку ОПОРИ свідчить про такий розподіл голосів: Володимир Зеленський (30,1%), Петро Порошенко (15,7%), Юлія Тимошенко (13,3%)

Про це під час брифінгу сказала координатор Громадської мережи "ОПОРА" Ольга Айвазовська, передає  Еспресо.TV

“Оприлюднена явка від ЦВК відповідає дійсності. Ми підтверджуємо 63,2% активності громадян України, які взяли участь у виборах. Потенційна похибка не перевищує 0,8%”, - сказала Айвазовська.

Щодо порушень, в організації відзначили позитивну тенденцію порівняно навіть з президентськими виборами 2014 року:

“Кількісні показники порушень та їхня територіальна приналежність є меншою, ніж у 2014 році. Наприклад, порушення у проведенні ранкового засідання фіксувалося на 16% дільниць, тоді яку 2014 році це було майже 20% дільниць. Недопуск спостерігачів на виборчі дільниці зафіксований лише у 0,5% у межах всієї країни. Тоді як у 2014 році цей показник склав 5%”, - каже кооридинаторка ОПОРИ.

За її словами, єдина негативна тенденція в ході голосування - це фактично розголошення виборчої таємниці та фотографування виборчого бюлетеню. Показники у цілому по країні є вищими, ніж на президентських виборах 2014 року.

“Зокрема, у 2019 році спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти розголошення виборчої таємниці на 10% виборчих дільниць”, - розповіла Айвазовська.

Натомість, процедурних порушень під час підрахунку голосів майже не було.

“Лише на 3% виборчих дільниць складено скарги або додано окремі думки членів виборчих комісій до протоколу підрахунку”.

Згідно з підрахунками голосів ОПОРИ, перше місце посідає Володимир Зеленський (30,1% голосів, максимальна похибка - 0,7%), Петро Порошенко отримав 15,7% (максимальна похибка - 0,7%), Юлія Тимошенко - 13,3% (максимальна похибка - 0,4%). Юрій Бойко - 11,5% (максимальна похибка - 0,7%), Анатолій Гриценко - 6,8% (максимальна похибка - 0,4%).

Кількість недійсних бюлетенів, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ, склала 1,3%.