Вчені виявили на Титані рідкі вуглеводневі озера і моря

На найбільшому супутнику Сатурна - Титані - виявили рідкі вуглеводневі озера і моря. Під час останнього зближення з Титаном космічний апарат Cassini показав безпрецедентний вид на ці метанові озера

У двох статтях, опублікованих у журналі Nature Astronomy, дослідники повідомляють, що деякі з цих озер мають глибину понад 100 метрів і харчуються від метанових опадів протягом тисяч років; інші ж мають глибину всього в кілька міліметрів і "живуть" лише один сезон.

Крім Землі, Титан - єдиний об'єкт у Сонячній системі з явним свідченням про стабільну рідину на своїй поверхні. Але ця рідина - не вода, а вуглеводні, такі як метан.

Через низькі температури, які в середньому складають -180 ° C протягом дня, ці вуглеводні стабільні на поверхні. Однак, незважаючи на очевидні відмінності, між Титаном і Землею є дивовижна схожість. Подібно водного циклу на Землі, Титан також володіє повним "гідрологічним циклом" метану, що з'єднує атмосферу, поверхню і надра космічного об'єкта.

Фахівці стверджують, що деякі озера мають глибину не менше 105 метрів. Автори припускають, що озера Титана існують вже тисячоліття і створені метановим дощем, який розчинив поверхневі породи. Фахівці також відзначають, що резервуари збільшуються в обсязі, завдяки притоку вуглеводнів в результаті опадів, кількість яких перевищує їх відтік через грунт.

Також вчені розповідають про виявлення "примарних озер" - неглибоких ставків, які випаровувалися або стікали в землю під час переходу Титана від зими до весни. Дослідники також відзначають, що деякі з озер Титана знаходяться на великих висотах.

"Вимірювання показують, що ці озера, як і інші в північній полярній області, віддалені від великих морів, мають висоту поверхні рідини в сотні метрів над рівнем моря. Таким чином, вони, ймовірно, харчуються місцевими опадами ", - стверджують фахівці.

Довідка:

Титан - найбільший супутник Сатурна, і другий (після Ганімеда) за величиною супутник у Сонячній системі. Як показали спостереження астрономів, на його поверхні є гори і численні озера і моря, що робить Титан єдиним, крім Землі, космічним тілом в Сонячній системі, у якого на поверхні є рідина.

Як показали дані апарату "Кассіні", хімічний склад рідини на Титані помітно відрізняється від складу води в земних водоймах: озера і моря супутника складаються, в основному, з етану (76-79%), пропану (7-8%) і метану ( 5-10%).

Читайте також: NASA спалило апарат, який докорінно змінив знання людства про Сатурн. Що треба знати про легендарний "Кассіні"