Жодних перешкод для інавгурації Зеленського немає, - Конституційний суд

З боку Конституційного суду не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги

Про це йдеться у заяві зборів суддів Конституційного суду, повідомляє прес-служба КСУ.

У засобах масової інформації та соціальних мережах масово поширюється інформація про можливий зрив інавгурації новообраного президента через можливе дострокове звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного суду, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця інформація повністю не відповідає дійсності і є цілеспрямованою інсинуацією, яка має за мету дискредитувати КСУ та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні.

Наголошується, що в суспільстві намагаються створити хибну уяву про механізм реалізації конституційного положення щодо приведення новообраного президента України до присяги, а саме - штучно пов’язати цю процедуру з особою, що обіймає посаду голови КСУ.

Судді роз'яснюють, що відповідно до ч. 2 ст. 104 Конституції України, приведення президента до присяги здійснює голова Конституційного суду. Конституція не вказує конкретної особи, яка має виконати процедуру приведення президента України до присяги, а лише визначає посадову особу, що здійснює приведення новообраного глави держави до присяги.

Приведення нового президента до присяги є конституційним обов’язком голови Конституційного суду України, який, безумовно, буде виконаний. Будь-які маніпуляції голови КСУ щодо виконання цього конституційного обов’язку є неприпустимими, йдеться у заяві суддів.
 
Зазначається, що з боку Конституційного суду не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги відповідно до ст. 104 Конституції України.