"Хочу одних попередити, а інших заспокоїти", - начальник поліції Києва Крищенко про 8 і 9 травня

9 травня 2019 року у Києві відбудеться акція "Безсмертний полк", в якій, за оцінками поліції, візьмуть участь близько 5 тис. осіб

Про це 3 травня повідомив начальник столичного главку Нацполіції Андрій Крищенко, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

Він зазначив, що маршрут учасників акції буде таким же, як і в минулі роки - від станції метро "Арсенальна" до Парку Слави. Орієнтовно хода відбудеться з 9 до 12. При цьому стежити за громадським порядком буде 2 тис. правоохоронців, як і торік.

Також Крищенко нагадав про заборону використання комуністичної та нацистської символіки.

"Хочу одних попередити, а інших заспокоїти, що поліція виконуватиме норми закону про декомунізацію. Є символи, які заборонені, і, як і в минулому і позаминулому році, поліція буде їх вилучати, складати адміністративні протоколи, проводити профілактичні заходи", - уточнив він, закликавши патріотично налаштованих громадян надавати поліції допомогу в забезпеченні правопорядку.

Начальник столичної поліції наголосив, що правоохоронці не очікують ніяких ексцесів і впевнені, що всі заходи пройдуть спокійно.

Загалом поліція Києва повністю готова забезпечити правопорядок під проведення масових заходів 8 та 9 травня:

"Ми зробимо все для того, аби акції вшанування пам’яті загиблих під час Другої світової війни українців пройшли спокійно та без ексцесів. Також до охорони публічної безпеки залучатимуться і представники громадського формування "Муніципальна варта". Впевнений, що спільними зусиллями ми забезпечимо правопорядок у столиці", - підсумував керівник поліції Києва.

Читайте також5 історій українських ветеранів Другої світової: йог, снайпер, льотчик, партизан та прапор над Рейхстагом

Нагадаємо, раніше чинний президент України Петро Порошенко заявляв про те, що акція "Безсмертний полк" - це частина гібридної війни Росії. При цьому Порошенко зазначив, що добре розуміє почуття українців, які хочуть вшанувати пам'ять дідів і прадідів, які завоювали перемогу у Другій світовій війні.

А очільник МЗС Павло Клімкін підтримав пропозицію українського письменника Андрія Куркова провести акцію у відповідь на російський "Безсмертний полк”:  вийти на вулиці українських міст з портретами загиблих за Україну на Донбасі, зниклих безвісти в окупованому Криму та політв’язнів, яких Росія незаконно утримує у в'язницях.

Довідка

У сучасній Росії продовжують святкування 9 травня не як Дня перемоги над нацизмом, а як де-факто дня власних збройних сил. Ця дата є ключовою для путінської неорадянської і неосталінської пропаганди. Такої ж точки зору дотримуються проросійські політичні партії, громадські організації та ЗМІ в інших країнах.

Читайте такожЧому українці йшли воювати до дивізії "Галичина"

Тоді як загалом в Україні, як і в усьому світі, полеглих у Другій світовій війні вшановують 8 травня - на День пам'яті та примирення.

Згідно із ч. 1 ст. 4 закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", заборонено використання, поширення та публічне використання комуністичної та нацистської символіки, у тому числі і георгіївської (гвардійської) стрічки, як і червоного прапора чи герба СРСР (серп і молот).