У Єгипті знайшли некрополь, якому 4,5 тис. років. Кого там поховали

Міністерство у справах старожитностей Єгипту повідомило про знахідку стародавнього некрополя, якому, за оцінками археологів, 4,5 тисячі років

Як пише Live Science, він знаходиться недалеко від пірамід Гізи. Всередині вже виявили два саркофага.

Великі піраміди Гізи - комплекс стародавніх пірамід, розташованих в передмісті Каїра - сучасної столиці Єгипту. Їх побудували під час правління IV-VI династій, що відповідає XXVI-XXIII століттям до нашої ери.

До комплексу входять: піраміда Хеопса, також відома як піраміда Хуфу, піраміда Хафра і ряд менш великих пірамід. Некрополь відшукали на південний схід від них.

Там археологи виявили кілька гробниць. В одній з них зберігалося відразу два саркофага - обидва неушкоджені. Про те, розкривали дослідники самі саркофаги і чи збереглися там останки небіжчиків, міністерство не повідомило. Аналіз ієрогліфічних написів показав, що обидва чоловіки жили приблизно чотири з половиною тисячі років тому, за часів п'ятої династії, вже після того, як в Єгипті звели піраміди Гізи.

Археологи з'ясували імена обох чоловіків. Першого звали Бехнуі-Ка, другого - Нуї Ху. Судячи з титулів, якими їх нарекли, вони мали високе положення в суспільстві. На основі написів фахівці вивели, що Бехнуі-Ка служив жерцем богині закону і світопорядку Маат, був суддею і при цьому мав ряд інших більш витончених титулів: наприклад, "очищувач царів: Хафра, Усеркафа і Ніусерра".

Фараон Хафра належав до четвертої династії, а Усеркаф і Ніусерра - до п'ятої, причому перший з них став її засновником. Цікаво, що ім'я Бехнуі-Ка ніде раніше не зустрічалося серед археологічних артефактів плато Гізи.

Нуї Ху, судячи з написів, теж мав високі титули: "стежить за новими поселеннями", "володар великих територій" та "очищувач царя Хафра". Аналіз артефактів і написів все ще триває, тому, ймовірно, дослідники знайдуть нову інформацію.

Разом з тим в гробниці знайшли вапнякову статую, яка може з рівною імовірністю відображати як Бехнуі-Ка, так і Нуї Ху. Крім неї, там зберігалися кам'яні гравюри і дерев'яні маски.

За словами археологів, некрополь використовували повторно приблизно 2,6 тисячі років тому. Вони відзначають, що практика повторного використання гробниць не рідкість для Стародавнього Єгипту.