Зеленському слід призначити уповноважених у спілкуванні з головними органами влади, - Цибулько

Для уникнення непорозумінь на зразок того, яке в обраного президентом Володимира Зеленського виникло зараз із Верховною Радою з приводу дати його інавгурації й можливого розпуску парламенту, йому потрібно мати "уповноважених по контактах" з різними відомствами. Вони ж можуть забезпечити і спокійну передачу повноважень новій команді

Про це політолог Володимир Цибулько заявив у суботу, 11 травня 2019 року, в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, зробити це Зеленського варто було вже "на другий день" після свого обрання.

"Навіть вже після оголошення екзит-полів треба було оголосити про призначення уповноваженого по контактах з Верховною Радою, уповноваженого по контактах з Адміністрацією президента, уповноваженого по контактах, наприклад, із Конституційним Судом, з Верховним Судом, зі Службою зовнішньої розвідки. Не йдеться про те, що це потенційні призначенці на посади. Це поки що лише комунікативні особи. Тим більше, що коли Зеленський зі своєю патронатною службою зайде в Адміністрацію президента йому ще потрібно буде провести цих людей через систему спецперевірок, щоб вони мали доступ до секретності і доступ до спецзв'язку", - пояснив Цибулько.

Читайте також: 10 фактів про Андрія Богдана, юриста Коломойського та Зеленського

Наприклад, у команді Зеленського, впевнений експерт, має бути особа, яка мала би "контактувати щодня з паном Райніним (головою Адміністрації президента Порошенка - ред.)".

"А я думаю, що Райнін виділив би вже для цієї особи навіть кабінет в  Адміністрації президента. Для того щоб був постійний контакт", - додав Цибулько.

Читайте також: 10 фактів про Руслана Рябошапку, радника Зеленського з антикорупційних питань

"Вони ж (люди Зеленського - ред.) не йдут на контакт із жодною з державних інституцій. Ні з СБУ, ні з Генштабом, ні з Міністерством оборони не було ніяких контактів. Вони що думають, що на другий день, коли вони зайдуть в кабінети, усі вишикуються і почнуть виконувати їхні вказівки? Це не правда. Насправді українська влада вже інституційна, і чиновники діють як чиновники в інституціях, а не як феодали. Мені здається, що найбільшою хибою команди Зеленського є демонстрація феодального мислення: "Я прийду і натисканням одного тумблера вони запрацюють". Не запрацюють ці механізми, тому що існують внутрішні регламенти", - наголосив політолог.

Читайте також: 10 фактів про Олександра Данилюка, якого у Зеленського бачать на чолі МЗС

Водночас зустріч з головами і представниками депутатських фракцій і груп, яку голова ВР Андрій Парубій на початку місяця організував для нього у парламенті, була з боку Зеленського "не підготовленою" й виявила відсутність у нього "інструментарію співпраці з Верховною Радою".