Нацкомісія з енергетики втратила право регулювати побутові відходи

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з 1 травня втратила повноваження у галузі переробки та захоронення побутових відходів

Зміст

Про це повідомляється у листі регулятора від 3 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо,  НКРЕКУ отримала повноваження держрегулювання галузі переробки та захоронення побутових відходів в кінці 2016 року, у відповідність до закону "Про НКРЕКУ".

Комісія була уповноважена регулювати (ліцензувати і встановлювати тарифи) діяльність у сфері переробки та захоронення побутових відходів суб'єктів, які обслуговують населені пункти чисельністю понад 100 тис. осіб, а також експлуатують об'єкти потужністю понад 50 тис. тонн або 200 тис. кубометрів побутових відходів на рік.

У 2017-2018 рр. регулятор видав понад 50 ліцензій у сфері захоронення побутових відходів. Комісія регулювала діяльність 33 ліцензіатів.

Однак у зв'язку з набранням чинності окремих положень закону України "Про житлово-комунальні відходи", НКРЕКП втратила свої повноваження у сфері побутових відходів.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги" 9 листопада 2017 року.

Закон став четвертим ключовим законом у реформі енергоефективності (раніше були прийняті закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про Фонд енергоефективності").

Читайте також: Як зміняться комунальні послуги для українців: без ЖЕКів та зі штрафами