Новозеландець знайшов сліди древнього гігантського птаха без крил

Мешканець Нової Зеландії Майкл Джонсон виявив сліди давнього, давно зниклого птаха під час прогулянки біля річки Кайберн

Про це пише Vice.

Як пізніше з'ясували вчені, сліди залишив вимерлий моа - величезний нелітаючий птах, який проживав у Новій Зеландії приблизно до 1445 року.

Відчувши значущість своєї знахідки, Джонсон відправив фотографії відбитків в музей Отаго через Facebook Messenger. Співробітники музею звернулися до Кейна Флері, помічника куратора природних наук, і двох інших кураторів для перевірки відбитків. Використовуючи трубки і підводні камери, команда підтвердила, що вони дійсно належали моа.

"Я подивився на відбитки пальців під водою і вони просто карколомні, набагато кращі, ніж на фотографіях. Це особлива знахідка", - зазначив Флері. Кожен відбиток розміром 3 м в довжину і 3 м в ширину складався з "п'яти міток з дуже чіткими, триточковими відбитками на твердій глиняній підкладці".

Це перші відбитки моа, які були сфотографовані і збережені в південній частині країни, повідомляє музей. У північній частині ж було зареєстровано щонайменше десять слідів і стежок, що належать кільком видам моа.

Моа - це дев'ять ратифікованих видів птахів, які відрізнялися своїми великими розмірами і тим, що у них не було крил і їх рудиментів; їх родинно пов'язують зі страусами і ківі. Вони мешкали в Новій Зеландії і харчувалися рослинністю.

В середньому вони були заввишки в 3,5 м, вагою в 220 кг і були бажаною метою для мисливців. Існує припущення, що люди полювали на них до повного зникнення. Дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications в 2014 році, показало, що для знищення птаха потрібно 120 років.