Вчені розповіли, хто може втратити зір через зміни клімату

Морські біологи з Інституту океанографії імені Скріппса припустили, що зміна клімату призведе до сліпоти морських безхребетних

Про це пише ScienceAlert.

З ростом температури по всій Землі поступово знижується рівень кисню, розчиненого в морській воді, аж до появи гігантських безкисневих зон.

Відомо, що нестача кисню викликає гіпоксію, яка призводить до сліпоти. На думку морських біологів Ліліан Маккормік і Лізи Левін, у морських організмів цей процес викличе абсолютно аналогічну реакцію організму.

При цьому багато морських безхребетних полюють тільки завдяки своєму зору, крім того, очі допомагають їм уникнути хижаків і знайти притулок. У разі, якщо вони залишаться без зору,  це призведе до масового вимирання морських безхребетних, вважають вчені.

В ході експериментів вчені зібрали личинок різних морських тварин в Тихому океані біля узбережжя Південної Каліфорнії для того, щоб з'ясувати, як зміниться зір у них в результаті гіпоксії. У дослідженні взяли участь личинки кальмара Doryteuthis opalescens, восьминіга Octopus bimaculatus, крабів Planipes Pleuroncodes і Metacarcinus gracilis.

Виявилося, що при зниженні рівня кисню краби і кальмари зовсім втратили зір, а зір восьминіга впав на 60%. При цьому, коли через півгодини рівень кисню відновився до звичайного, зір всіх видів нормалізувався.