Синод ПЦУ: Епіфаній розповів про перебіг конфлікту з Філаретом і результати зустрічі ієрархів

Синод ПЦУ не зміг переконати почесного патріарха Філарета в тому, що УПЦ КП припинила діяльність, коли увійшла до складу ПЦУ

Про це повідомив за результатами Синоду предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, передає Еспресо.TV.

"Ми обговорили ситуацію, яка склалася в ПЦУ і ті заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів, але святіший патріарх Філарет засвідчив, що те, що він оприлюднив, те він засвідчив і на засіданні священого Синоду. Тобто, що існує Київський патріархат, його не знято з реєстрації. Хоча всі ми намагалися переконати, довести, що зараз юридично і фактично вже немає УПЦ КП - Київський патріархат ліг в основу єдиної помісної православної церкви. Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що святіший патріарх Філарет, на жаль, залишається утверджений у своїй думці", - сказав Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що в нього немає особистого конфлікту з Філаретом через заяви останнього, натомість заявив про конфлікт ієрарха з усією ПЦУ.

"Ці заяви є заявами одного з ієрархів єдиної помісної православної церкви, які не мають абсолютно підтримки ні з боку архієреїв, ні з боку духовенства, ні з боку українського народу. Останні соцопитування засвідчили, що українська помісна православна церква має досить високу підтримку українського суспільства. Я вірю, що надалі ми знайдемо взаємопорозуміння, бо зараз немає певного конфлікту між особистостями - зараз є конфлікт між одним із ієрархів, який має свою чітку точку зору, загалом з усією церквою, яка має протилежну точку зору щодо розвитку майбутнього нашої церкви", - додав Епіфаній.

При цьому предстоятель наголосив, що Філарета не каратимуть за його заяви та дії.

"Не було жодних пропозицій щодо покарання, бо немає канонічних підстав для того, щоб карати когось за щось", - сказав Епіфаній.