"Феноменальна знахідка": в Англії знайшли дерев'яний щит, якому 2300 років

Археологи виявили 2300-річний щит, зроблений з кори дерев поблизу від міста Лестер. Це єдиний у Європі зразок зброї того часу з дерева

За словами вчених, зараз практично неможливо знайти артефакти, які були зроблені з цих матеріалів, проте щит зберігся через сприятливі умови, в яких він перебував, передає The Guardian.

Археологи кажуть, що знахідка, яку виготовили між 395 і 250 роками до нашої ери, "повністю перевертає уявлення про зброю Залізного віку".

"Це абсолютно феноменальний об'єкт, одна з найчудовіших знахідок міжнародного значення, з якої я зіткнулася в своїй кар'єрі", - зазначила Джулія Фарлі, хранителька колекцій предметів британського і європейського Залізного століття в Британському музеї.

"Це воістину дивовижний артефакт, - додав Майкл Бемфорт з Департаменту археології Йоркського університету. - Ми знаємо, що кора широко використовувалася, хоча археологи вкрай рідко знаходять вироби з неї. Але ми не припускали, що кора може бути досить міцною, щоб використовувати її для захисту від списів та мечів. Тому і задалися питанням: можливо, щит був виготовлений для церемоніального використання ".

Щит був виявлений співробітниками Археологічної служби Лейстерського університету на місці, розташованому недалеко від річки Соар. Органічні об'єкти того періоду можна знайти дуже рідко, але щит зберігся в заболоченому грунті і, за словами провідного археолога Метта Баміша, потрапив "в дуже хорошу для збереження середу".

Він також зазначив, що люди того часу припускали, ніби дерево могло бути занадто тендітним для виготовлення військової зброї. Однак експерименти з виготовлення зброї з вільхи і верби показали, що щит товщиною 3 мм буде достатньо міцним для бою, але в той же час неймовірно легким.

Щит зроблений із зеленої кори, яка була укріплена внутрішніми дерев'яними рейками, і оточений обідком з ліщини з закрученою вербою. Щит також затягнули зеленим деревом, надаючи йому міцність і формуючи округлі прямокутники в формі "талії", що нагадують тонку восьмикінечну фігуру. Після легкої реставрації експонат буде виставлений у Британському музеї в 2020 році.