Вчені розгадали таємницю "галактики без темної матерії"

Раніше астрономи виявили нову галактику, в якій, як вважалося, майже немає темної матерії. З'ясувалося, що справа у помилці вчених

Про це пише Science Alert.

Галактика отримала назву NGC1052-DF2. На момент відкриття вчені вирішили, що галактика - унікальна, бо містить не більше 1/400-ї кількості темної матерії, яку очікували віднайти астрономи в об'єкті такого розміру. Галактика настільки ж велика, як і наш Чумацький Шлях, але вона уникала уваги, оскільки містить лише 1/200 кількість зірок.

"Відкриття галактики без темної матерії стало вкрай несподіваним сюрпризом для нас. Протягом десятиліть ми думали, що галактики починають своє життя у вигляді скупчення темної матерії, куди поступово "падає" газ, де народжуються зірки і формуються рукава, подібні спіралям Чумацького Шляху. NGC1052-DF2 ставить під сумнів всі ці ідеї", - заявив Пітер ван Доккум з Єльського університету.

Однак зараз дослідники засумнівалися в раніше отриманих висновках. Міжнародна команда на чолі з фахівцями Канарського інституту астрофізики вирішила перевірити ще раз дані і несподівано з'ясувала, що всі аномальні вимірювання в попередньому дослідженні, які вказували на відсутність темної матерії, залежали від відстані до галактики, яке, як припускали, становить 64 мільйони світлових років. Використовуючи дані обсерваторії "Джеміні" і космічного телескопа "Хаббл", астрономи детально виміряли відстань до NGC 1052-DF2.

Отримані дані показали, що під час попередніх досліджень була допущена помилка і сьогодення відстань до NGC 1052-DF2 - не 64 мільйони світлових років, а 42 мільйони. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що маса галактики становить приблизно половину від тієї, яку визначили раніше, а маса зірок - лише близько чверті від того, що припускав попередній аналіз.

Таким чином, не тільки сама галактика має меншу масу, але і частка "звичайної" матерії в ній менше, а, отже, решта має бути темною матерією.

NASA підготувало короткий інформативний ролик щодо NGC1052-DF2. 

Зображення з космічного телескопа "Хаббл" галактики NGC 1052-DF2. Віддалені галактики видно через малу кількість зірок.

Довідка:

Темна матерія — один із компонентів Всесвіту, існування якого припустили нещодавно лише за гравітаційним впливом на видиму матерію і на фонове випромінювання, оскільки вона не випромінює і не розсіює електромагнітне випромінювання, а також не бере участі у сильній (ядерній) взаємодії.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан

  • Дізнайтесь, як це - летіти крізь Туманність Оріона. Астрономи і фахівці з візуалізації NASA скомбінували дані з космічних телескопів Hubble і Spitzer (видимий і інфрачервоний діапазони) і створили відео такого польоту.

  • Американське аерокосмічне агентство (NASA) оприлюднило відео, у якому зібрало найбільш популярні знімки минулого року.

  • Найбільший в історії космічний телескоп Webb планують запустити вже у 2019 році. Він майже втричі більший та потужніший за знаменитий телескоп Hubble.

  • Вчені знайшли на Марсі колосальний запас води. Раніше його не помічали - він знаходився глибоко під грунтом, а зараз вийшов на поверхню планети внаслідок ерозійних процесів.