Дві мертві зірки злилися воєдино і "ожили". Як це сталося

Астрономи відкрили зірку, створену з двох мертвих зірок, які злилися разом, запустивши термоядерний синтез в ядрі

Про це йдеться в статті у журналі Nature.

Зірка називається J005311 і знаходиться на відстані 10 тисяч світлових років від Землі, в сузір'ї Кассіопеї. Вона привернула увагу астрономів, тому що знаходиться всередині планетарної туманності, яка випромінює тільки в інфрачервоному діапазоні, а не видиме світло. Це був цікавий факт, тому вчені вирішили дослідити зірку краще, використовуючи спектроскопію для аналізу хімічного складу газопилової хмари.

Спектральний аналіз показав, що в об'єкті не було ані водню, ані гелію. І саме в цьому крилося пояснення незвичайного факту. Зірки головної послідовності містять в своїх ядрах водень і гелій - найлегші елементи. Між цими елементами і відбувається термоядерний синтез в ядрі молодої зірки. Але чим старше зірка, тим більше в ній накопичується важких елементів і тим менше стає водню і гелію.

Зображення туманності навколо зірок, що "ожили" в інфрачервоному діапазоні.

Але в житті зірки настає такий етап, коли енергії із термоядерних реакцій не вистачає для запуску нових процесів. Щоб дати енергію новим процесам, ядро ​​зірки починає стискатися. Радіаційний тиск від цього стиснення змушує зовнішні шари зірки розширюватися, утворюється червоний гігант. Зрештою, коли весь гелій закінчиться, ці зовнішні шари будуть викинуті в космос, утворюючи планетарну туманність навколо ядра білого карлика.

Однак J005311 світить занадто яскраво для одного білого карлика: його абсолютна світність дорівнює приблизно 40 тисячам Сонць. З огляду на той факт, що в її складі практично немає водню і гелію, а також те, що більшість зірок існують в подвійних системах, можна з великою часткою ймовірності сказати, що J005311 - це злиті разом зірки однієї системи.

За словами вчених, це досить рідкісне явище. За їх даними, в Чумацькому Шляху навряд чи знайдеться хоча б дюжина таких об'єктів. Саме тому вони вважають, що отримали унікальні дані, які дозволять краще зрозуміти поведінку зірок і процеси, що відбуваються всередині них .

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан