ПриватБанк закидає Коломойському та Боголюбову відмивання понад $622 млн для купівлі активів у США

ПриватБанк у своєму позові звинувачує екс-власників банку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у відмиванні $622,8 млн, які видали у вигляді кредитів компаніям бенефіціарів

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На основі інформації, проаналізованої на сьогоднішній день, відповідачі відмили близько $622,8 млн, отриманих шахрайським шляхом позикових коштів", - стверджує банк.

Зазначається, що ПриватБанк не отримував відшкодування в обмін на такі перекази, а кредити, пов'язані з цими переказами, не були повністю погашені.

"Схеми працювали наступним чином. Видавалися позики на операційну діяльність компаній. Ці гроші через кілька рахунків переводилися на інші компанії. Пізніше на ці гроші купували нерухомість і металургійний бізнес у США", - заявив заступник голови ради Нацбанку Тимофій Милованов.

Як стверджує ПриватБанк, у фінустанові був створений так званий "тіньовий банк", що обслуговує інтереси бенефіціарів. Одним із ключових керівників цього "банку" був перший заступник голови правління Тимур Новиков, якого часто називають "скарбником Коломойського".

У позові стверджується, що в операціях з відмивання коштів окрім кіпрської філії ПриватБанку як ключовий центр використовувався також латвійський AS PrivatBank, який на той момент був дочірнім.