Альтернатива транзитному контракту: Нафтогаз пропонує Газпрому контракт на "своп" газу

Відповідно до цього варіанту Газпром буде передавати Україні певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна-Росія, а Україна буде передавати точно такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна-ЄС

Про це написав головний комерційний директор "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook.

НАК "Нафтогаз України" запропонував російському Газпрому альтернативу транзитному контракту.

"Якщо Газпром ніяк не хоче брати на себе ризики, пов'язані з українським регулятором та оператором газотранспортної системи (а за європейськими правилам саме оператор та національний регулятор мають відповідні повноваження встановлювати/міняти тарифи й інші суттєві умови контракту), то Нафтогаз готовий взяти ці ризики на себе. У такому разі ми пропонуємо Газпрому укласти з Нафтогазом контракт не на послуги транспортування, а на "своп" газу", - зазначив Вітренко.

Як пояснив головний комерційний директор, відповідно до цього варіанту Газпром буде передавати Україні певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна-РФ, а Україна буде передавати точно такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна-ЄС.

"Передача газу буде підтверджуватися суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії), тобто вони потім будуть брати на себе відповідальність перед Газпромом за цей газ уже в їхніх системах. При цьому наш контракт на "своп" газу з Газпромом буде укладений за тим же шведським правом і з арбітражем у Швеції (як у поточному контракті), маржа (плата за транзит) буде визначена наперед сторонами (а не регулятором). А Нафтогаз уже сам укладатиме контракт на послуги з транспортування газу з відокремленим оператором газотранспортної системи, який буде регулюватися в Україні", - написав Вітренко.

Контракти на "своп" газу є відносно звичними для європейського ринку.

"Тобто такий контракт може бути укладений за європейськими правилами, просто вони різні для контрактів на "своп" газу та на послуги з транспортування газу. Нас влаштовує пропозиція ЄС щодо транзитного контракту - 10 років, у середньому має бути не менше 60 мільярдів кубометрів газу по року. Тому можемо ці ж параметри закласти і у контракт на "своп" газу", - додав Вітренко.

Щодо термінів та річних об'ємів такого контракту Вітренко зазначив: "Нас влаштовує пропозиція ЄС щодо транзитного контракту - 10 років, у середньому має бути не менше 60 мільярдів кубометрів газу по року. Тому можемо ці ж параметри закласти і у контракт на своп газу".

Також він уточнив, що Нафтогаз влаштовує пропозиція ЄС - забезпечити технічну можливість (потужності) для надходження газу з РФ до України у обсязі не менше 90 мільярдів кубометрів газу по року. "Тобто буде 30 мільярдів кубометрів для додаткових обсягів транзиту доступних як для газпромівського газу, так і для газу інших компаній", - додав він.