Філарет скликав власний "собор" для відновлення УПЦ КП. ЗМІ назвали деяких учасників

На "собор", зібраний почесним патріархом ПЦУ Філаретом із метою відновлення УПЦ КП, приїхали не більше десятка священників із понад 40, які раніше належали до цієї релігійної організації

Про це повідомляє BBC News Україна.

Видання зазначає, що захід закритий для преси. Його проводять у Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є давнім прибічником Філарета. За даними видання, у "соборі" також взяли участь митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов), які приїхали з Росії.

У списку  учасників також значився єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Теодор Панку), але він не прибув. Також на "собор" запрошували настоятелів Свято-Феодосіївського та Свято-Миколаївського (у Богуславі) монастирів архімандрита Макарія (Папіша), й архімандрита Арсенія (Пожарного). За даними BBC, архімандрит Макарій відмовився прибути "собор".

Крім того, на "собор" запрошені насельник Свято-Феодосіївського монастиря архімандрит Андрій (Маруцак), протоієреї Леонтій Никитенко, Роман Загурський (США), Володимир Чайка (Німеччина) та диякон Василій Дідух.

Джерела BBC у ПЦУ зазначають, що частина зазначених у списках священиків можуть не приїхати на цей захід.

Фото: www.bbc.com

Одночасно з "собором" Філарета митрополит ПЦУ Епіфаній зібрав у Києві "Всеукраїнський церковно-громадський форум Єдності Українського Православ'я".

У ПЦУ наголошують, що Філарет не має права одноосібно збирати помісний собор ні за чинним статутом ПЦУ, ні за колишнім статутом УПЦ КП, а всі організатори та учасники заходу будуть відділені від автокефальної церкви "з усіма канонічними та юридичними наслідками".