"Не влаштовує зміст Томоса": Філарет оголосив про відновлення УПЦ КП і неприйняття автокефалії

Скликаний кліриком ПЦУ Філаретом "собор" оголосив про скасування рішення щодо розпуску УПЦ КП і відновлення діяльності цієї релігійної організації

Про це йдеться у відповідній постанові зібрання, оприлюдненій у Facebook журналістом Міланом Лелічем.

"Помісний собор не затверджує, а відміняє постанову архієрейського, чи так званого Помісного собору, бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священика та двох мирян" про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу Вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського Патріархату не могло бути об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання Томосу про автокефалію. Помісний собор постановляє, що Українська Православна Церква Київського Патріархату зареєстрована державним органом та продовжує своє існування і діяльність на благо українського народу і української держави", - йдеться у постанові.

"Собор" Філарета також подякував Вселенському патріархату за надання Томосу про автокефалію, але оголосив, що зміст документу "не влаштовує" зазначене зібрання.

"Томос про автокефалію, наданий Українській Православній Церкві 6 січня 2019 року в Константинополі (Стамбулі), не відповідає статуту автокефальних Церков, яким володіють всі автокефальні Церкви, і тому ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинопольського Патріархату. Собор дякує Вселенському Константинопольському патріархові Варфоломію і всім архієреям Матері-Церкви за намагання розв'язати українську церковну проблему, але нас не влаштовує зміст Томосу про автокефалію Православної Церкви України", - заявило ініційоване Філаретом зібрання.