Вірогідність запуску ринку електроенергії з 1 липня - 70%, - Насалик

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор ­Насалик вважає, що введення нової моделі енергоринку є першочерговим завданням для Кабміну

Про це він сказав у інтерв’ю gazeta.ua

“Вірогідність запуску з 1 липня - 70 відсотків. Вважаю, що введення нової моделі енергоринку - це першочергове завдання для Кабміну”, - сказав Насалик.

Нагадаємо, нову модель енергоринку планують запустити в Україні з 1 липня. Втім команда президента Зеленського внесла до Ради законопроект, яким пропонується перенести впровадження ринку на рік.

“А от звернення президента про відтермінування нового енергоринку надійшло після того, як 31 травня на засіданні Ради нацбезпеки і оборони відбулася дискусія між Андрієм Герусом (представник президента в Кабміні, - ред.) і всіма учасниками енергоринку. На відміну від Геруса, вони підтвердили: енергоринок готовий до запуску з 1 липня”, - стверджує Насалик.

Також міністр переконує, що із її запровадженням нової моделі ринку не повинна різко піднятися ціна на електроенергію, як попереджає частина експертного середовища.

“.. не лише для населення, але й для непобутових споживачів. Для останніх ціна зросте на 5–6 процентів, бо навіть при формуванні прогнозного балансу на 2019 рік, уже на друге півріччя НКРЕКП передбачала збільшення оптової ринкової ціни на 8–9 відсотків. Отже, ціна зросла б, навіть якби нову модель не запроваджували”, -  стверджує Насалик.