Цей день в історії: на день народження Шухевича відновлено Українську державу

30 червня 1941 року у залишеному радянськими військами Львові на зборах, скликаних членами ОУН(б), проголошено створення Української держави і сформовано її уряд - Українське державне правління - на чолі з Ярославом Стецьком. Українська держава проіснувала трохи більше двох місяців і була ліквідована рішенням рейсхміністра у справах східних територій Альфреда Розенберга після арешту Степана Бандери і Ярослава Стецька, які відмовились відкликати "Акт проголошення Української держави"

Про це розповідає просвітницький проект JNSM.

З початком німецько-радянської війни Бандера і його заступник по проводу ОУН(б) Ярослав Стецько з групою прихильників прибули до України, проте 29 червня при спробі потрапити до Львова Бандера був затриманий німцями і висланий до Кракова. 30 червня 1941 року разом з підрозділами Вермахту у Львів увійшли підрозділи українського батальйону "Нахтігаль" на чолі із Романом Шухевичем і того ж дня в будинку "Просвіти" на площі Ринок Стецько із шістьма десятками соратників провів збори, на яких близько 8-ї вечора було проголошене створення "нової Української держави" і сформовано уряд на чолі зі Стецьком. Того ж дня на башті Княжої гори було піднято жовто-блакитний прапор, а сам "Акт" було зачитано по місцевому українському радіо.

Читайте такожЯк на день народження Шухевича у Львові відновлювали Українську державу

У подальшому "Акт проголошення Української Держави" був дещо відредагований - в його назві "проголошення" було замінене на "відновлення", з тексту була вилучена згадка про намір "боротися проти московської окупації спільно з союзною німецькою армією", а статус зібрання, що прийняло "Акт" було змінено із "зборів" на "національні збори українців". У такому вигляді документ було розповсюджено активістами ОУН, що спеціальними групами були відправлені до Центральної та Східної України для формування націоналістичного підпілля.

Попри те, що "Акт відновлення Української держави" був підтриманий митрополитами УГКЦ Андреєм Шептицьким і УАПЦ Полікарпом Сікорським, він викликав засудження з боку ОУН Андрія Мельника, а також отамана Української повстанської армії Бульби Боровця, який вважав його несвоєчасним і таким, що суперечить політиці уряду УНР в екзилі.

Читайте також10 важливих фактів про Степана Бандеру

Після чергової відмови відкликати Акт 15 вересня Стецько і Бандера були заарештовані гестапо і з січня 1942 року поміщені в концтабір Заксенхаузен.

"За відсутності керівництва Українська держава, більшість членів уряду якої були також репресовані німцями, припинила своє існування", - наголошується у повідомленні.

Разом з тим, події 30 червня стали надзвичайно потужним поштовхом у справі розгортання українського Руху Опору під час Другої світової.

Прикметно й те, що 30 червня - це ще й день народження Шухевича, головномандувача Української повстанської армії (УПА), зібраної воєдино з боївок різних нелегальних політичних рухів та фракцій.

Роман Шухевич та Осип Дяків (джерело - Ukrainian Military Honour)