"Укрзалізницю" треба розділити на 4 частини, - Гончарук

Новий уряд займеться утворенням потужного холдингу, до якого буде виведено окремі досі не приватизовані, а також стратегічні підприємства, що наразі перебувають у підпорядкуванні міністерств та відомств. Ця ж структура розпоряджатиметься й комунальним майном

Про це новий прем'єр-міністр України розповів в інтерв'ю кільком українським медіа, передає Еспресо.TV з посиланням на Українську правду.

"Ми зараз думаємо над створенням державного холдингу, який повиводив би всі ДП-шки, КП-шки (державні та комунальні підприємства - ред.) з-під міністерств, щоб у кожного міністра не були оці господарства, які висять. З-під Кабміну це треба забрати",  - зазначив він.

Також Гончарук запевнив, що він виступає за "велику приватизацію".

"Особисто моя позиція – чим менше держави в економіці, тим краще", - заявив політик.

Читайте також10 фактів про прем’єр-міністра України Олексія Гончарука

Зокрема, "Укрзалізниця", на його думку, може бути розділена між трьома приватними фірмами, тоді як основна - стратегчна - частина цього перевізника залишиться у державі.

"Та сама "Укрзалізниця", там є частина, яка не має бути в приватних руках. Вона має бути поділена. Є модель, коли вона ділиться на операторів трьох різних частин. Це окрема складна історія, - пояснив Гончарук. - Тут дуже проста штука: те, що може бути природною монополією і є природною монополією, і там не може бути конкурентного ринку, це в принципі можна залишати державі. І то, я б заводив туди приватний капітал на міноритарну долю для того, щоб вона будувала ефективність".

Читайте також100 днів президентства Зеленського для економіки: цибуля, долар і ВВП

Що стосується подальшої долі чинного голови "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, то вона, як сказав Гончарук, визначатиметься пізніше й "на підставі аналізу".

"Яка версія правильна, чи існуючий менеджер - правильний хлопець, який робив все, що може, і є якісь цьому є докази, або ж він був лише вітриною - ми розберемося і дамо оцінку. Але зараз я б не хотів про це говорити однозначно", - підсумував прем'єр.