ЄС може запропонувати Росії домовленість по газу без нового контракту з Україною, - росЗМІ

Брюссель може запропонувати Москві постачати російський газ до Європи з 2020 року без укладання нового газового контракту з Києвом

Про це повідомляє російський РБК з посиланням на джерело, близьке до запланованих на 19 вересня тристоронніх газових переговорів.

За словами джерела, існує можливість контрактування "Газпромом" потужностей в українській газотранспортній системі на короткостроковий і середньостроковий періоди.

Раніше про це заявило джерело ТАСС в європейському енергетичному секторі, кажучи, що Київ, як член Європейського енергетичного співтовариства, взяв на себе зобов'язання імплементувати в своє законодавство європейські енергетичні норми.

За його словами, це означає, що оператор газотранспортної системи України навіть за відсутності контракту буде зобов'язаний виставляти на аукціон свої транзитні потужності. "Газпром" зможе викуповувати їх, щоб здійснювати короткострокові і середньострокові поставки.

За даними джерела РБК в російській газовій компанії, "Газпрому" підійде цей сценарій, але все буде залежати від ціни такого резервування.

Угода про транзит між Росією та Україною закінчиться наприкінці цього року, і ще не було підписано жодного нового контракту.

Нагадаємо, суд ЄС скасував рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, що дозволяло "Газпрому" постачати більше газу по газопроводу OPAL.

За словами президента польської нафтогазової компанії PGNiG Пйотра Возняка, внаслідок цього рішення обсяги транспортування газу "Північним потоком" мають зменшитися на 12 мільярдів 400 мільйонів кубометрів блакитного палива на рік.

За словами міністра енергетики РФ Александра Новака, рішення Суду ЄС щодо OPAL вплине на заплановані на 19 вересня тристоронні консультації щодо газу.