Нацрада агрументувала рішення щодо позбавлення ліцензії "112 Україна"

У Національній раді з питань телебаченні і радіомовлення пояснили своє рішення щодо відмови у продовженні ліцензій на мовлення регіональним мовникам для ретрансляції телеканалу "112 Україна"

Про це повідомляє УНІАН.

Як заявив у коментарі  член Нацради Олег Черниш, регіональні компанії не мали права ретранслювати "112 Україна".

"Свого часу в 2011 році вони отримали ліцензії та місцеве та регіональне мовлення. Вони повинні були висвітлювати події свого міста або регіону, і повинні здійснювати мовлення у відповідності до заявленої програмної концепції, яка передбачала і культурологічні програми, і трансляцію художніх фільмів", - сказав Черниш.

При цьому він зауважив, що канал "112 Україна" володіє ліцензією на супутникове мовлення, однак ніколи не мав ліцензії на цифрове мовлення, а компанії не мали права ретранслювати канал.

Водночас рішення Нацради стосується п'ятьох регіональних компаній: ТОВ "Новий формат ТВ", ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Партнер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір" та ТОВ "Лідер ТВ", які ретранслювали "112 Україна".

Він зазначив, що пізніше ці п'ять компаній були придбані людьми, які мали стосунок до телеканалу "112 Україна". 

"І, не узгоджуючи свої дії з Національною радою, змінивши програмну концепцію, а ми за великим рахунком її не могли змінити, вони запустили там супутникову версію каналу "112". Тобто, конкурс був на місцеве мовлення, а фактично здійснювалося загальнонаціональне цими п'ятьма компаніями", - додав Черниш. 

За його словами, ці компанії через зміни отримали від Нацради по вісім попереджень.

"Національна рада просила їх повернутися до заявленої програмної концепції. Вони не реагували на попередження Національної ради, з метою відстоювання своїх прав зверталися до судів, і всі суди визнали, що Національна рада не перевищувала своїх повноважень, тобто всі санкції Національної ради були накладені у відповідності до закону", - заявив Черниш.

Також він сказав, що ці компанії свого часу звернулися до Нацради із заявами щодо продовження термінів дії ліцензій.

 "Це питання не було розглянуте, і згодом вони заблокували можливе рішення Національної ради через суд, щоб Нацрада не прийняла рішення про продовження чи непродовження дії ліцензій. Нещодавно, кілька тижнів тому, було прийнято рішення суду, що Національна рада може розглядати це питання, і Нацрада, зважаючи на заяву цих п'ятьох компаній, розглянула питання про продовження терміну дії ліцензій і відмовила їм у продовженні", - наголосив Черниш.

Зазначимо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила ліцензію на цифрове мовлення телеканалу "112 Україна"