Епіфаній: На черзі ще декілька помісних православних церков, які визнають ПЦУ

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній анонсував визнання автокефалії української церкви з боку кількох помісних православних церков

Про це він заявив у інтерв'ю BBC Україна.

"Сьогодні є багато позитивних меседжів з інших помісних православних церков. "Ми поки спостерігаємо певне "гібридне визнання" - відзначив він.

За словами владики, Інколи немає чіткої позиції того чи іншого предстоятеля помісної церкви, але її архієреї мають позитивні думки стосовно цього питання і навіть приїжджають та співслужать з нами.

"Якщо ми пригадаємо святкування свята Володимира в Києві (липень 2019 року), то тоді вперше на святкування прибув ієрарх Елладської церкви. Під час брифінгу на Володимирській гірці мене запитували про це і я сказав, що де-факто Елладська церква вже визнала автокефалію ПЦУ.

РПЦ підняла тоді ґвалт і цей митрополит Іоан навіть був змушений робити заяву, що він прийняв особисте рішення приїхати. Але це справді було так - поступово ми налагодили такий контакт з Елладською церквою, а далі вже відбулося і офіційне визнання", - розповідає Єпіфаній.

Митрополит повідомив, що наразі на черзі ще декілька помісних православних церков, які визнають ПЦУ. "Але я зараз не хотів би полегшувати роботу сусідам, які нам протистоять. Нещодавно архієрей церкви Чеських земель і Словаччини брав участь у співслужінні з нами в Києві. Також з нашою делегацією на чолі з архієпископом Євстратієм співслужив архієрей з Кіпрської православної церкви", - додав він.

"Також болгарський архієрей, перебуваючи на канонічній території Елладської православної церкви, очолював богослужіння, на якому поминалося ім'я предстоятеля ПЦУ. Поступово відбувається таке гібридне визнання, але це початок остаточного визнання з боку тих церков, які зараз певною мірою вагаються.

Я думаю, що в майбутньому вони однозначно приймуть позитивне рішення щодо визнання нашого автокефального статусу", - резюмував предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, на початку листопада Александрійський патріархат став першим серед найстарших патріархатів православного світу, який почав євхаристійне (церковне) спілкування з ПЦУ і почав згадувати її предстоятеля.

Після цього у Московському патріархаті заявили про неможливість подальшого поминання імені патріарха Феодора, що на мові церковної дипломатії означає фактичний розрив спілкування.