У США запустять завод із переробки людей у компост

У 2021 році в американському місті Сіетл (штат Вашингтон) відкриється перший в світі завод Recompose, який перетворюватиме тіла клієнтів на компост

Про це пише ScienceAlert.

Легальна можливість трансформувати покійних в грунт з'явилася після прийняття відповідного законопроєкту. Штат Вашингтон став першим в США, де дозволили альтернативу традиційним методам. Закон почне діяти в травні 2020 року.

Процес трансформації тіла в ґрунт нагадує природне поховання. Покійних розміщують в багаторазових капсулах шестикутної форми, всередині яких знаходяться тирса та які добре провітрюються. Це створює оптимальні умови для розвитку бактерій і мікроорганізмів, які розкладають тіло, включаючи кістки і зуби.

Через 30 днів після початку тіло повністю трансформується, а побічним продуктом є ґрунт. Її можна використовувати для вирощування рослин.

Родичі можуть забрати частину або весь об'єм створеної грунту, а також можуть залишити її для консервації, тоді організатори відправлять матеріал до місцевої затоки Пьюджет. Останнє є головною метою Recompose, так як грунт повертається в природне середовище. Це надає мінімальний негативний вплив на екологію, порівняно з традиційним похованням або кремацією. Процес рекомпозиції дозволяє уникнути викидів однієї тонни CO2.

У Recompose оцінюють свої послуги в $5500. Традиційні "зелені" похорони в штаті Вашингтон потребують близько $6000, звичайні похорони коштують від $8000, а кремація - від $1000 до $7000.

Читайте також: Парк замість кладовища. Якими скоро можуть бути похорони в Україні