Рада проголосувала законопроєкт про "злодіїв в законі" в першому читанні

19 грудня Верховна Рада проголосувала поданий президентом законопроєкт про кримінальну відповідальність "злодіїв в законі" в першому читанні

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Народні депутати підтримали за основу в першому читанні законопроєкт глави держави Володимира Зеленського №2513. За нього проголосували 264 нардепи.

У законопроєкті  пропонують встановити, що злочин визнається вчиненим злочинним товариством, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якого є "злодій в законі". Також у цій частині статті пропонується визначити поняття "злодій в законі".

Зміни чекають і статтю 43 "Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи, злочинної організації або злочинного співтовариства" Кримінального кодексу, що буде забезпечувати виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття діяльності злочинного співтовариства.

Також у президентському законопроєкті запропонована нова редакція статті 255 "Створення злочинної організації" КК, яка покликана вдосконалити механізм притягнення осіб до кримінальної відповідальності за даною статтею.

Кримінальний кодекс пропонується доповнити новими статтями, а саме:

Кримінальний кодекс хочуть доповнити статтею 255-3 "Організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій або злочинних співтовариств, сприяння у її проведенні або керівництво нею", що передбачає встановлення кримінальної відповідальності за організацію проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій або злочинних співтовариств для розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій злочинних організацій або злочинних угруповань, а так само сприяння у її проведенні, або керівництво такою зустріччю (сходкою).