“Рубалися" за кожен пункт”: Вітренко мав сумніви, що Україна та РФ підпишуть газовий контракт на транзит вчасно

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко розкрив деталі переговорів з РФ щодо газового контракту. За його словами, ретельно дискутувався кожен пункт, і складалося враження, що сторони не встигнуть домовитися до 1 січня

Про це він розповів в інтерв'ю Ліга.Бізнес.

"За день до підписання контракту було відчуття, що ми нічого не підпишемо. Тобто за три дні до Нового року - нічого не вийде, ми не встигнемо домовитися. У нас були дуже різні позиції.

Наприклад, в ніч на 30 грудня ми "рубалися" за кожен пункт. І рубалися так, що розуміли: якщо ми зараз не домовимося, то нічого і не буде", - розповідає топ-менеджер Нафтогазу.

За його словами, основне "рубилово" точилося довколо юридичних моментів, а дедлайн підписання контракту переносився кілька разів, і все одно був трохи прострочений.

"У контракті є купа моментів: коефіцієнти на додаткові потужності транзиту, застосовне право, арбітри і всі юридичні тонкощі. Ось за це все у нас йшло "рубилово". Через це ми і не вклалися в терміни, які вказані в протоколі зустрічі (сторони повинні були домовитися до 29 грудня - ред.).

Ми також не вклалися і в додаткові терміни, відведені на узгодження з правлінням і Кабміном. Умовно кажучи, ми повинні були надіслати готовий варіант 29 грудня о третій годині за Києвом, а прислали лише на ранок наступного дня", - резюмує Вітренко.