Родини Героїв Небесної Сотні висловили недовіру адвокату Януковича, що висувається на посаду заступника ДБР

17 січня родини Героїв Небесної Сотні випустили заяву, де засуджують можливе призначення адвоката Януковича Олександра Бабікова на посаду заступника директора ДБР та вимагають прозорого конкурсу

Про це йдетья в прес-релізі громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні".

"Родини Героїв Небесної Сотні висловлюють недовіру кандидату на посаду заступника директора Державного Бюро Розслідувань Бабікову Олександру Петровичу", - заявили в організації.

В організації нагадали. що Бабіков Олександр Петрович безпосередньо здійснював захист підозрюваного - колишнього президента України Януковича В.Ф. в низці кримінальних проваджень, які наразі передані за підслідністю в Державне бюро розслідувань.

"Адвокатською дорадчою групою у руки в.о. директора ДБР передано документи , які підтверджують той факт, що Бабіков О.П. здійснював захист підозрюваного Януковича на досудовому розслідуванні, приймав участь в судових засіданнях, подавав клопотання в інтересах свого підозрюваного, оскаржував дії слідчих, заявляв відводи, оскаржував судові рішення і т.д. Тобто був захисником в розумінні ст. 45 КПК України і на посаді заступника директора ДБР матиме конфлікт інтересів", - додали правозахисники.

Вони заявляють, що в розмові з новопризначеною т. в. о. дирекора ДБР Венедіктовою переконались в тому, що вона планує призначити Бабікова на посаду свого заступника.

"Ми вважаємо, що наразі повністю проігноровані вимоги ст. 28 ЗУ "Про запобігання корупції", - повідомляють адвокати "Родин Героїв Небесної Сотні".

ГО "Родини Героїв Небесної Сотні" вимагає відкритого, прозорого конкурсу, щоб була обрана людина, якій буде довіряти суспільство.

"Верховенство права - було цінністю, за яку загинули наші рідні. Непрозорість рішень відносно справ Майдану, призначення посадовців з неадекватною репутацією і досвідом, ставить під сумнів судову реформу, реформу правоохоронних органів. І тим самим це знищує віру громадян в верховенство права.

Якщо колишній адвокат Януковича стане одним з вищих керівників Державного бюро розслідувань. в компетенцію якого входять справи Майдану, можна вважати, що правосуддя відносно справ Майдану остаточно перетворилося на театр абсурду", - додають у організації.

  • Нагадаємо,Верховна Рада України ухвалила припинити повноваження народного депутата від "Слуги народу" Ірини Венедіктової, призначеної на посаду т. в. о. директора ДБР
  • 17 січня низка громадських правозахисних та антикорупційних організацій закликала призначити адвоката родин Героїв Небесної сотні Євгенію Закревську в комісію з відбору голови Держбюро розслідувань.