Запрацював віртуальний реверс газу між Україною та Польщею

24 січня генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон повідомив про початок "віртуального реверсу" газу між Україною та Польщею і анонсував майбутній угоди з Словаччиною та угорщиною

Про це генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон повідомив у Facebook.

Макогон розповів, що почалося постачання газу з Польщі шляхом заміщення (віртуальний реверс) через пункт Дроздовичі.

"Якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі в обсязі 9 млн м куб. на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі 2 млн м куб., то фактично транспортується через кордон тільки 7 млн м куб. (9-2). Раніше ми не могли робити такі операції через історичний транзитний контракт і були змушені фізично вивозити весь обсяг газу в Польщу через Дроздовичі та завозити потрібні обсяги назад через пункт Германовичі", - пояснює генеральний директор національного оператора ГТС.

Він додає, що раніше Україна була обмежена технічними можливостями трубопроводу в Германовичах.

"Зараз таких обмежень немає і ми можемо шляхом віртуального реверсу імпортувати весь обсяг газу, який фізично йде з України в Польщу (зараз це 9 млн м куб. на добу, в минулому році середній транзит до Польщі був 12 млн м куб.)", - заявив Сергій Макогон.

Він додав, що очікує на відкриття віртуального реверсу з Угорщиною та Словаччиною і підкреслив, що з боку України всі приготування вже здійснено.

"Сьогодні віртуальний імпорт з Польщі вже 5,5 млн м куб. Транзит до Польщі - 9,1 млн м куб. Відповідно, тільки 3,6 млн м куб. фізично будуть доставлені до Польщі. Хочу зауважити, що раніше влітку максимальна технічна можливість щодо імпорту в Україну з Польщі була тільки 4,3 млн м куб. на добу. Тобто тепер більше вже таких обмежень немає", - підкреслив Макогон.