НСЖУ пропонує відкликати законопроєкт Бородянського про дезінформацію

28 січня голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко розкритикував законопроєкт уряду "Про протидію дезінформації" та закликав владу припинити його обговорення і просування

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у Facebook.

"Від імені тисяч колег-журналістів офіційно заявляю: нинішній законопроект Міністерства культури спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа", - написав Томіленко.

У Національній спілці журналістів України назвали новий законопроєкт про дезінформацію серйозною атакою на свободу слова і грубим втручанням у журналістську діяльність.

" Пропонуємо Уряду припинити обговорення і просування настільки конфліктного законопроєкту, який піддається критиці як українськими журналістами, національними медійними організаціями, так і міжнародною спільнотою", - заявив Томіленко.

Також він закликав журналістські та інші громадські організації не брати участі в доопрацюванні "шкідливого для медіа документу".

В НСЖУ наголосили, що ліцензування журналістської професії владою неприпустимо.

"Обговорення цієї ідеї не має сенсу. Від неї потрібно відмовитися", - заявила спілка.

Також у Спілці запропонували відмовитись від інституту "уповноваженого з питань інформації". На думку журналістів, замість захисту прав журналістів чи громадян уповноважений фактично займатиметься цензурою - надсилатиме вимоги до ЗМІ спростувати чи зняти інформацію під загрозою судового позову.

"Держава в такий спосіб за кошти платників податків створює цензора, який боротиметься з критикою влади у ЗМІ. Обговорення такого інституту контрпродуктивне. Від цього потрібно відмовитися", - наголосили у спілці.

"Законопроект скасовує право бути акредитованими в органах влади та інші закріплені в законодавстві права журналістів для тих, хто не увійде до провладної АПЖУ (Асоціації професійних журналістів). Тобто журналісти з сотень медіа не зможуть потрапити до Верховної Ради чи на заходи в Офісі Президента. Якщо на журналістів буде скоєно напад під час роботи чи надходитимуть погрози, поліція не зможе почати розслідування за профільними "журналістськими" статтями Кримінального кодексу. Отже захист медійників послабиться. Це ганебна ідея, яку не варто навіть обговорювати", - пояснили у НСЖУ.

Також у Спілці підкреслили, що законопроєктом передбачається кримінальна відповідальність для журналістів - від аномально високих штрафів до виправних робіт і ув’язнення.

"За побиття журналістів карають менше, ніж пропонується карати за неповноту інформації! Це неспівмірно зі шкодою, яку теоретично можуть завдати журналісти", - нагадали журналісти.

"Політики в результаті брехні здобувають владу і не несуть за свої слова жодної відповідальності. А журналісти, на думку авторів законопроєкту, мають нести кримінальну відповідальність. Ідею кримінальної відповідальності для журналістів треба відкинути", - заявили у Національній спілці журналістів України.