Справа Шеремета: британський експерт підписав висновки експертизи, не знаючи української, - захист Антоненка

Також сторона захисту на брифінгу заявила про отримання експертом Айваном Бірчем відеодоказів у неналежний спосіб: за законом він мусив отримати їх від експертної комісії, натомість отримав від полковника поліції

Про це виданню "Укрінформ" заявив керівник юридичної фірми, що захищає Андрія Антоненка в суді, Леонід Маслов.

“На українському тексті стоїть його (Бірча, - ред.) підпис. Він не знає української мови, ми це встановили, але текст український (експертизи, - ред.) він якимось чином підписав”, - заявив Маслов.

Він уточнив, що “було приховано умови і порядок залучення Бірча; англійський текст висновків нам досі не наданий”.

“Від очей громадськості було приховано і замовчано суворе застереження, яке міститься у висновках Бірча через посилання на британський підручник для судів. Не був наведений переклад основних положень цього підручника. В чому суть: Бірч посилається у своєму висновку, каже, що треба врахувати застереження, які містяться у цьому підручнику. А у цьому підручнику насправді написано, що хода особи не є унікальною і не існує жодних наукових теорій, за якими можна відрізнити одну особу від іншої на підставі ходи”, - зазначив Маслов.

Юрист підкреслив, що такі твердження не були прямо зазначені у висновку експертизи - це було зазначено у англомовній книжці, на яку зроблено посилання, “і таким чином у суді не фігурують ці застереження”.

За словами Маслова, Бірч також отримував усі матеріали від поліції і передавав матеріали поліцейським, “а не так, як має бути за законом - обмінюватися з експертною комісією, саме з Інститутом судових експертиз”.

“Відеофайли передавав для дослідження Бірчу не КНДІСЕ, а такий собі Рибачук Максим Васильович, полковник, начальник відділу міжнародного розшуку осіб департаменту міжнародного поліцейського співробітництва. Він же інструктував Бірча, і це прямо написано в експертному висновку. Тому Бірч не може вважатися незалежним експертом", - наголосив юрист.