УПЦ МП вимагає покарання для українського посольства у Чорногорії

В Українській православній церкві Московського патріархату обурилися коментарем посольства України в Чорногорії щодо візиту в цю країну митрополита Онуфрія та вимагають притягнення до відповідальності українських дипломатів

Про це йдеться у заяві відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, передає Еспресо.TV.

Предстоятель церкви Московського патріархату Онуфрій зараз перебуває у Чорногорії. До цієї країни він приїхав, щоби підтримати представників Сербської православної церкви (СПЦ), які виступають проти закону про свободу релігії, ухваленого парламентом цієї держави у грудні минуло року.

Ввечері 27 лютого Митрополит Онуфрій виступив з промовою на площі кафедрального собору Воскресіння Христового у місті Подгоріце.

У посольстві України в Чорногорії відреагували на міжнародну діяльність предстоятеля УПЦ МП.

На своїй фейсбук-сторінці дипломати оприлюднили повідомлення, у якому серед іншого заявили, що митрополит Онуфрій, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, "завдає шкоду дружнім відносинам українського й чорногорського народу".

Одначе, представникам ВЗЦЗ УПЦ МП у цьому дописі не сподобалося, що дипломати Предстоятеля УПЦ МП назвали "митрополитом Російської православної церкви в Києві" та "високопоставленим церковним чиновником Російської православної церкви".

Читайте такожЯк Києво-Печерська лавра виховувала бойовиків для Гіркіна 

Священнослужителів УПЦ МП також обурило, що українські дипломати на своїй фейсбук-сторінці опублікували статтю про їхню Церкву та коментар ПЦУ про приїзд Митрополита до Чорногорії.

"Посольство на власній фейсбук-сторінці наступною публікацією розміщає критичну по відношенню до УПЦ статтю журналіста Božidar Proročić, в якій автор фактично повторює тези попереднього допису посольства. Також стало відомо, що Посольство розіслало по чорногорських ЗМІ недавній коментар іншої релігійної організації, а саме ПЦУ, щодо приїзду до цієї країни Блаженнішого Митрополита Онуфрія. У ЗМІ також почала з’являтися інформація, що подібні тексти розсилаються і від посольства України в Республіці Сербія", - йдеться у дописі Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.

Як стверджують в УПЦ МП, візит митрополита Онуфрія до Чорногорії не переслідує жодних політичних цілей і "як глава найбільшого православного релігійного об’єднання України він має право представляти його на всіх рівнях в тому числі й міжнародному, та в усіх організаціях незалежно від форм власності і підпорядкування".

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП відтак очікує від МЗС України пояснень щодо коментаря посольства України в Чорногорії та вимагає притягнути посадових осіб посольства України в Чорногорії до "кримінальної відповідальності" за "розпалювання релігійної ворожнечі".