Європейський суд з прав людини буде завалено скаргами на режим карантину в Україні, - професор Борис Бабін

Україні доведеться виплачувати величезні суми збитків за майбутніми рішеннями Європейського суду з прав людини щодо невірного порядку впровадження обмежувальних заходів у зв'язку з епідемією коронавірусу

Таку думку колишній представник президента в Автономній Республіці Крим, доктор юридичних наук, професор Борис Бабін висловив в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, яка 11 квітня 2020 року вийшла на Еспресо.TV.

"Ми маємо накладання двох факторів. Перше - це прагнення центральної влади уникнути відповідальності за ситуацію, коли замість режиму надзвичайного стану ми бачимо режим надзвичайної ситуації і схвалення відповідних актів уряду, які обмежуть права людини всупереч Конституції. Такі обмеження частково є виправданими, але так як вони запроваджені вони не можуть оцінюватися як правомірні з точки зору юриста і ми бачимо статистику в судах, бо 90% всіх випадків спроб застосування заходів розсипаються. Судді не хочуть брати на себе таку відповідальність", - зазначив Бабін.

Читайте такожЧому українців лякає жорсткий карантин

"Інший виклик - це те, що ми не повідомили визначеним шляхом міжнародні інституції про обмеження прав людини. Ми мали повідомити Раду Європи, а також ООН, про відступ від зобов'язань за Європейською конвенцією і за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права", - додав правник.

Натомість, як він заявив, згаданих кроків у вигляді голосування Верховної Ради й відправлення МЗС дипломатичних нот зроблено не було.

"Ми мовчимо й тим самим збільшує кількість виграшним справ проти України - а їх буде дуже багато - у Європейському суді з прав людини", - вважає професор.

Відповідні позови, за його словами, подаватимуться насамперед тими, чиї трудові права обмежено, та представники бізнесу, котрі зараз несуть збитки.

Читайте також: Епідемія коронавірусу - тест на державну спроможність

Разом з тим, наголосив Бабін, кінцеві рішення ЄСПЛ будуть вже за 5-7 років, коли в Україні буде "інша влада".

Йтиметься про "сотні тисяч позовів", з яких "десятки тисяч дійдуть до Європейського суду".

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine