Міняти валюту та випускати картки: Рада попередньо дозволила Укрпошті надавати нові фінансові послуги

Верховна Рада підтримала проєкт закону №2788-Д, що дозволяє Укрпошті проводити фінансові операції, у першому читанні

За відповідний законопроєкт у першому читанні проголосували 232 нардепи, передає Еспресо.TV

Законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку" пропонує дозволити”Укрпошті” відкривати та обслуговувати поштові рахунки, здійснювати валютообмінні операції та випускати платіжні карти.

Авторами законопроєкту є низка нардепів від різних політичних партій. Більшість із них складає "Слуга народу"– зокрема, перший віцеспікер Руслан Стефанчук,  Олександр Корнієнко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Олександр Скічко, Максим Куницький тощо.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про недостатню зону покриття банків України. Зокрема, лише 6% території країни покрито зоною обслуговування банків.

Як пояснили в Укрпошті, завдяки цьому закону українці отримають базові фінансові послуги:

За словами представників Укрпошти, після відкриття поштових рахунків доступ до вищезазначених послуг отримають щонайменше 37% населення України.

“Із відкриттям поштових рахунків очевидна користь для держави – практично до нуля (на 2 мільярди гривень) скоротяться щорічні витрати на доставку та виплату пенсій, грошових допомог, субсидій. Також ми не будемо з ними конкурувати з банками, бо 80% нашої мережі розташовано в селах, де немає ні банківських відділень, ні банкоматів”, - зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Водночас у Нацбанку виступили проти ухвалення цього законопроєкту: 

“Це нелогічно. Роль держави у банківському секторі має зменшуватися, а не рости. Зменшення ролі держави сприятиме конкуренції, і відповідно - підвищенню якості фінансових послуг. Сьогодні частка держави - 55%. Ми спільно з Урядом плануємо її зменшити до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків. Розширення статусу Укрпошти - це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції”, - пояснили в НБУ.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine