Росія пропонувала провести суд над Гіркіним та іншими фігурантами справи про збиття Boeing, - прокурори в суді по MH-17

Сторона звинувачення в суді у справі про збиття рейсу MH-17 розглядала питання того, чи мають підозрювані Гіркін, Пулатов, Дубінський та Харченко імунітет як учасники міжнародного конфлікту

Про це у середу в рамках другого блоку попередніх слухань у справі про збитий МН17, які проходять у судовому комплексі Сгіпголу в Нідерландах, заявив представник прокуратури Тейс Бергер, передає De Telegraaf.

Прокурори заявили, що недоторканність поширюється виключно на військових країн під час міжнародних конфліктів, і тільки якщо вони дотримуються міжнародного гуманітарного права. Також обвинувачення зазначило, що імунітет розповсюджується виключно на комбатантів, а цивільні можуть залучатися до відповідальності, навіть якщо вони діють на території іншої держави.

Читайте також: На суді щодо МН17 в Гаазі показали фото транспортування "Бука" та дані з радарів

Недоторканність учасників бойових дій може бути підставою для припинення справи за голландським законодавством.

Водночас, в конфліктах держави з озброєними групами не існує недоторканності, на відміну від міжнародних конфліктів.

Сторона обвинувачення залишила суду право вирішувати, чи контролювалися бойовики напряму з Росії і зуважила, що Росія пропонувала провести над громадянами Росії - Дубінським, Пулатовим та Гіркіним суд за вбивство на своїй території (четвертий підсудний - Харченко - громадянин України).

Читайте також: На суді щодо МН17 розповіли про дослідження роботи ЗРК "Бук"

Імунітет комбатанта захищає бійців у збройному конфлікті від судового переслідування. Адвокати Сабіна Тен Дусшате і Будевейн ван Ейк вважають, що підозрюваний Олег Пулатов може розраховувати на таку форму імунітету.

За словами прокурора Фердинандуссе, для звільнення від судового переслідування необхідно відповідати п'ятьом умовам. Пулатов та два інших росіянина Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також українець Леонід Харченко не підпадають під ці умови.

Зокрема, повинен бути міжнародний збройний конфлікт, в якому зрозуміло до якої зі сторін належать бійці, повинна бути сторона, перед якою комбатанти повинні звітувати, повинна бути внутрішня система воєнного стану, і бійці повинні дотримуватися норм військового права, закріплені в Женевській конвенції.

Фердинандуссе вважає, що важко визначити, чи існує міжнародний збройний конфлікт на сході України, але, схоже, це так.

За даними Генпрокуратури, умова про те, що бійці повинні дотримуватися норм міжнародного військового права, не виконана. Таким чином, на думку державної прокуратури, немає жодних сумнівів у тому, що четверо підозрюваних не можуть претендувати на імунітет учасників бойових дій, а відтак їх можна переслідувати на основі кримінального права Нідерландів.

Текстову трансляцію суду можна прочитати тут.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb