"Проводити затримання і складати адмінпротоколи". Проросійські козаки збираються "допомагати" поліції та прикордонникам у Мелітополі та Бердянську

У Мелітополі відкрили офіс громадської організації "Мелітопольський курінь козацького війська Запорізького низового", який уже тривалий час співпрацює з церквою Московського патріархату в Україні

Члени організації зібралися “відновити функцію охорони громадського порядку”, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на місцеве видання РІА-Мелітополь.

На відкритті офісу був присутній настоятель храму УПЦ МП Георгія Побідоносця отець Максим.

Представник організації Ігор Лисенко заявив, що вони готують формування, яке буде "охороняти громадський порядок" і вони вже нібито провадять перемовини із цього приводу з головою Новенскої сільради і Бердянської прикордонною заставою.

Він вважає, що "козаки, також, як і поліція, мають право проводити затримання і складати адмінпротоколи".

"Такі функції ми виконували і раніше: виїжджали в Крим, Почаїв, Київ, в Мелітополі охороняли громадський порядок на багатьох заходах", - сказав Лисенко.

Читайте такожЯк Києво-Печерська лавра виховувала бойовиків для Гіркіна

У Національній поліції зі словами Лисенка незгодні.

"На цей момент ніяких статутних матеріалів від Мелітопольського куреня козацького війська Запорізького низового для узгодження з керівництвом обласної Нацполіціі не надходило", - заявили в пресслужбі обласного управління поліції.

Також правоохоронці уточнили, що громадські формування можуть брати участь в охороні порядку тільки після спецрегістраціі і виключно у співпраці з поліцією.

Читайте такожПропаганда від бога. Як російська церква вирішувала долю України

За даними Радіо Свобода, ця громадська організація співпрацює з РПЦвУ від початку 2000-х, а її лідер Олександр Панченко, який також був присутній і на відкритті офісу, фігурує в телефонних переговорах радника президента РФ Володимира Путіна Сергія Глазьєва з депутатом Держдуми Костянтином Затуліним в березні 2014 року, як людина, за допомогою якої росіяни сподівалися взяти регіон під свій контроль.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb