Теренкури, або ж стежки здоров’я, запрацювали у Львові

У міському парку “Знесіння” облаштували стежки здоров’я. Пішохідні доріжки дають можливість проводити реабілітацію пацієнтів із різними захворюваннями, а також спонукати мешканців до здорового способу життя

Про це повідомляє журналістка Еспресо.TV у Львові.

Кілька тижнів у парку "Знесіння" у Львові користуються популярністю так звані стежки здоров’я. Теренкури – це паркові стежки різної протяжності та складності для реабілітації серцево-судинних хвороб та оздоровлення. 
Ідея облаштувати теренкури в парку виникла понад року тому. До її реалізації долучилося багато волонтерів: студенти-іноземці, які приїжджали за обміном, лікарі та працівники парку. У такому тандемі цьогоріч вдалося допустити вже перших відвідувачів.

"Насправді це такий приклад класної кооперації між неурядовими організаціями, представниками міста, комунального підприємства і науковців. Наразі бачимо потужні результати, які будуть корисні для всіх громадян, котрі потребуватимуть реабілітації та оздоровлення в такий спосіб за супроводом лікарів", - розповів журналістці "Еспресо" заступник директора ЛРП "Знесіння" Володимир Лазор..
 

На користі стежок здоров’я наголошують лікарі. Андрій Базилевич, науковий розробник ідеї, розповідає, що такий вид оздоровлення фахівці за кордоном почали використовувати ще 1845 року. Облаштовували стежки переважно в гірських регіонах і на морських узбережжях, де нерівна поверхня. Відтоді методика почала давати хороші результати. 

"Теренкур означає лікування місцевістю. Методика зосереджена для реабілітації після серцево-судинних захворювань та ожиріння. Працює система так: людина ходить і навантажує серцево-судинну систему, опорно-руховий апарат, м’язи і дихальну систему. Але найголовніше – це позитивний настрій. Втім не обов’язково бути хворим, щоб почати застосовувати всі можливості, які дає нам природа. Людина ходить, відпочиває, насолоджується і тим самим оздоровлюється", -зазначив журналістці "Еспресо" Андрій Базилевич.
 

Всі фото: адміністрація парку "Знесіння"

Відтак у парку облаштували п’ять маршрутів. Три кардіологічні стежки, обладнані чотирма інформаційними стендами з картами та інформацією про оздоровчу ходьбу, та два загальнооздоровчі маршрути, які об’єднують п’ять загальнодоступних спортивних майданчиків і мотузковий парк "Лазанка". Усі стежки позначені стовпцями й табличками з позначенням пройденого шляху від початку кожного маршруту.

Один із тих, хто разом із сім’єю активно користується таким видом оздоровлення, – Юрій Дідевич. Чоловік веде активний спосіб життя і спонукає рухатися свої дітей та дружину. Каже, майже щодня організовує прогулянки парком. Використовує доріжки не лише для ходьби, а й їздить ними на велосипеді.

"Мені дуже подобається система теренкурів і я радий, що в парку їх облаштували. Ми раніше з дітьми гуляли в парку, але нині, коли проставили маркування та різні шляхи, пересуватися територією стало набагато легше. Тим паче, в часи COVID-19 потрібно більше перебувати на свіжому повітрі та піднімати свій імунітет. Є змога і бажання приходити та займатися. Це мотивує і заохочує більше дбати про своє здоров’я", - каже Юрій Дідевич.
 
На цьому амбітні плани працівників парку не завершуються. Щойно теренкури почали користуватися популярністю, відразу взялися реалізовувати ще одну мрію – встановлення вуличних тренажерів. Наразі розробляють проект і шукають кошти. А вже наступного року планують відкрити його для відвідувачів.